Aplikacija YoWhatsApp sve popularnija, ali je vrlo rizična

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju WhatsApp aplikacije pod nazivom YoWhatsApp.
Aplikacija YoWhatsApp sve popularnija, ali je vrlo rizična
Foto: Pixabay
Ova verzija je popularna zbog nekih opcija koje zvanična aplikacija nema, ali je rizična, jer širi ozloglašenog Triada trojanca za mobilne telefone, koji potom može da skida druge trojance, pretplaćuje žrtvu na različite usluge, čak i da krade WhatsApp naloge, navodi se u saopštenju.
Za samo dva meseca, kako navode, više od 3.600 korisnika se susrelo sa ovom pretnjom koja se reklamira na popularnoj aplikaciji Snaptube i deli preko Vidmate-a. Zbog toga je manje sumnjiva potencijalnim žrtvama, pa je i rizik veći.
WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju i broji milione korisnika širom sveta.
 
Ipak, nisu svi zadovoljni funkcijama koje zvanična aplikacija nudi, pa instaliraju različite WhatsApp verzije (mods) koje pružaju više opcija, poput drugačijih pozadina i fontova za čet, masovnu razmenu poruka ili enkripciju četa, navodi ova kompanija.
 
Međutim, ove verzije nisu uvek bezbedne. Kompanija Kaspersky je ranije otkrila još jednu verziju, koja takođe širi opasnog Triada trojanca za mobilne telefone, što ukazuje da prevaranti aktivno zloupotrebljavaju popularnost WhatsApp-a.
 
Kako bi zarazili što veći broj korisnika, sajber kriminalci reklamiraju lažne verzije tkz. YoWhatsApp preko popularnih aplikacija koju koriste stotine hiljada korisnika iz celog sveta, poput Snaptube-a, navode iz kompanije i dodaju da je sva šansa da ni Snaptube programeri nisu svesni da napadači zloupotrebljavaju njihov mehanizam oglašavanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija