NASA ponovo odložila lansiranje rakete na Mesec

Američka svemirska agencija NASA bila je primorana da ponovo odloži lansiranje misije Artemis I, a ovog puta je razlog tropska oluja Nikol koja se približava obali Floride.
Raketa je trebalo da bude lansirana 14. novembra u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, ali to se ipak neće dogoditi. Međutim, novi prozor za lansiranje je 16. novembar.
"Promena datuma lansiranja će omogućiti našoj radnoj snazi da se pobrine za svoje porodice i domove i da se nakon oluje vrati i ponovo pripremi status za lansiranje", saopštila je NASA.
Međutim, ako raketa ne bude lansirana 16. novembra, novi pokušaj će uslediti tri dana kasnije. 
 
Ako misija bude uspešna, to će biti prvo lansiranje ogromne NASA-ine rakete SLS, koja je namenjena za putovanja u duboki svemir. Misija je nazvana Artemis I, a podrazumeva putovanje letelice Orion bez posade oko Meseca i nazad. Cilj je testirati sisteme koji će biti potrebni tokom budućih svemirskih letova, a planirano je i sletanje ljudi na lunarnu površinu.
 
Ovo je drugi put da je oluja pokvarila planove misije Artemis I. U septembru je otkazano lansiranje zbog uragana Ijan, a raketa je vraćena u objekat Vehicle Assembly Building, gde je bila na sigurnom. Međutim, ovog puta je NASA odlučila da ostavi raketu na lansirnoj rampi jer ona može da izdrži obilnu kišu i vetar brzine do 140 km/h.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).