SMS slavi 30. rođendan

U poređenju sa usponom društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka poput WhatsApp, Messenger i Telegrama, čini se da je komuniciranje SMS porukama nakon 30 godina na zalasku.
SMS slavi 30. rođendan
Foto: Pixabay
Međutim, ono ipak nije nestalo s naših mobilnih telefona.
Prvi SMS u istoriji, koji je preneo operator Vodafone 3. decembra 1992, primio je zaposleni u toj kompaniji Ričard Džarvis, a sastojao se od 15 znakova – "Merry Christmas" (Srećan Božić).
SMS je svojom jednostavnošću uneo revoluciju u komuniciranje.
 
"To je tehnologija evropskog porekla", podsetio je za AFP Mark-Antoan Dipui, sin francuskog inženjera Filipa Dipuia koji se smatra jednim od izumitelja GSM-a, mobilne mreže 2G koja je omogućila uspon SMS-a krajem 1990-ih.
 
Ograničene na 160 znakova, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptovan jezik poput smajlija od interpunkcijskih znakova, SMS poruke razmenjuju se danas u neograničenom broju obogaćene fotografijama, video porukama i drugim multimedijalnim sadržajima.
 
"No, tada je u Francuskoj jedna SMS poruka koštala jedan franak. To je kao da svaki tvit danas košta 15 evrocenta", rekao je Žan-Mišel Ie, telekomunikacioni stručnjak pri konsultantskoj firmi BearingPoint.
 
Iako su bile veoma popularne na početku 2010-ih, posebno za čestitanje Nove godine, korišćenje SMS poruka u stalnom je padu. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj poslatih SMS poruka u poslednjih deset godina smanjio se četiri puta, pokazuju podaci Ofkoma, britanskog regulatora za telekome.
 
Uspon slanja poruka preko interneta
 
Glavni razlog za to je uspon društvenih mreža (Facebook, Snapchat, Instagram) i posebno aplikacija za slanje poruka kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage, Viber i Telegram, koje izbegavaju roming koristeći se internetom, a uz to su mlade naraštaje osvojile inovacijama, poput kreiranja grupa za razgovor i potvrda da je poruka pročitana.
 
U Aziji, pak, veliku popularnost imaju aplikacije WeChat (Kina), Line (Japan) i KakaoTalk (Južna Koreja).
 
U starosnoj grupi od 16 do 24 godine korišćenje tih aplikacija poraslo je za godinu dana 53,73 odsto, dok je korišćenje SMS poruka palo za 29 odsto, prema istraživanju evropskih regulatora elektronskih komunikacija (BEREC) objavljenom 2021. godine.
 
SMS još nije poražen u nekim delovima sveta, poput Nigerije, najmnogoljudnije države u Africi. Godine 2021. onde je bilo poslato gotovo 10 milijardi SMS poruka, 15 odsto više nego godinu pre, prema izveštaju Nigerijske komisije za komunikacije.
 
Premda velika većina Nigerijaca poseduje mobilni telefon, prošle godine ih je 44 odsto imalo pristup internetu. A cena jedne SMS poruke iznosila je 0,008 evra, dok internet košta oko jedan evro za 2 GB. SMS je zbog toga isplativ u toj zemlji u kojoj gotovo svaki drugi stanovnik živi s manje od dva američka dolara na dan.
 
SMS za pobornike ostaje neophodan kao "alat za proveru identiteta i sigurnosti", od onlajn pristupa bankovnom računu do potvrde primanja poštanske pošiljke i slanja rezultata testova na kovid19.
 
"SMS poruke su jedan od dva moguća obavezna kanala za upozoravanje stanovništva na prirodne katastrofe, industrijske nesreće, zdravstvene krize i terorizam", istakao je Mark-Antoan Dipui, navodeći primer francuske usluge FR-Alert.
 
Drugi dokaz vitalnosti SMS-a su eksplozija promotivnih poruka i poruka o izvršenju neke transakcije koje bi 2023. u svetu trebalo da ostvare više od 50 milijardi američkih dolara prihoda, prema procenama konsultantske firme Juniper Research.
 
"A SMS poruke povezane s plaćanjima, poznate javnosti preko televizijskih igara ili dobrotvornih akcija, imaju isto tako potencijal za razvoj kao digitalni kanal za mobilna plaćanja u zemljama u razvoju, posebno u Africi", rekao je Žan-Mišel Ie.
  • CIjA

    01.12.2022 12:07
    A SNS slavi 14. rojdendan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija