FOTO: Četbot omogućava korisnicima da pričaju sa Hitlerom i Himlerom, usledile oštre kritike

Jedna četbot aplikacija iskoristila je veštačku inteligenciju da bi korisnicima omogućila razgovore sa istorijskim ličnostima.
Međutim, među tim osobama našli su se likovi poput Hitlera, Gebelsa, Čarlsa Mensona i sličnih, što je razbesnelo neke korisnike. 
U jednom razgovoru koji je objavljen na Tviteru drugi najmoćniji čovek nacističke Nemačke Hajnrih Himler govori da "duboko žali zbog svojih postupaka" i opisuje svoje namere kao "duboko pogrešne". 
Drugi korisnik podelio je razgovor u kom Ana Frank kaže da se "divi Himlerovoj predanosti njegovom radu". 
 
Još jedan korisnik zgrozio se načinom na koji u aplikaciji Henri Ford pokušava da opravda svoja antisemitska uverenja. 
 
 
Gebelsov lik je u aplikaciji opisao "velike uspehe koje je postigao kao ministar" i dodao da "postoje mnoge stvari koje su se mogle uraditi drugačije.
 
 
Oglasili su se i iz Anti-Defamation League (ADL), jevrejske organizacije koja se bori protiv širenja mržnje. Potpredsednica ADL-ovog centra za tehnologiju i društvo Jael Eisenstat rekla je: "Voditi takozvane razgovore s Hitlerom i drugim poznatim antisemitima iz istorije duboko je uznemirujuće i poslužiće kao hrana za fanatike."
 
 
Aplikaciju je kreirao 25-ogodišnji Sidant Čada, koji radi kao softverski inženjer za Amazon. 
 
"Ovom aplikacijom možete razgovarati s preminulim pojedincima koji su značajno uticali na istoriju - od drevnih vladara i filozofa, do modernih političara i umetnika. Možete učiti o njihovom životu, radu i njihovom uticaju na svet na zabavan i interaktivan način", stoji u opisu aplikacije.
 
"Naša veštačka inteligencija osmišljena je kako bi vam pružila realno iskustvo razgovora, stvarajući osećaj kao da stvarno razgovarate s ovim istorijskim osobama", pišu još autori. 
 
Među ponuđenim osobama su još i Isus Hrist, papa Ivan Pavao II, princeza Dajana...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija