Evropljani u proseku dnevno potroše 18 minuta na mejlove

Prosečni radnik u Evropi, koji se na radnom mestu služi računarom, potroši dnevno 18,4 minuta šaljući i primajući e-mail.
Evropljani u proseku dnevno potroše 18 minuta na mejlove
Foto: Pixabay
Međutim, velika je razlika između pojedinih delova Evrope. Tako zaposleni na Malti potroše 55 minuta, dok u Luksemburgu provedu tek nešto više od dva minuta dnevno u prepisci elektroničkom poštom, pokazuje istraživanje softverske kompanije DeskTime sa sedištem u Rigi.
Drastične razlike između severa i juga Evrope objašnjavaju se uvođenjem novih tehnologija za komuniciranje koje su u severnim zemljama postale jako popularne tokom pandemije koronavirusa.
Tako su kompanije u zemljama Beneluksa - Belgiji, Holandiji i Luksemburgu, kao i u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj počele tokom pandemije znatno da koriste nove alate Teams, Zoom, Slack i PhpStorm za komunikaciju među zaposlenima i drugim kompanijama i zbog toga su smanjile klasično dopisivanje e-mailom. 
 
S druge strane, južne mediteranske zemlje nisu masovno počele da koriste te nove alate. Zbog toga i dalje u velikoj meri koriste e-mail, a uz njega najviše koriste starije komunikacijske alate Skype, MS Outlook i Google Docs.
 
"Kompanije su globalno usvojile rad na daljinu ili hibridni delimični rad od kuće. Pritom su uvele razne alate i aplikacije u svojoj dnevnoj rutini. Ranije im je glavni komunikacijski alat bio e-mail, ali sada koriste efikasnije alate u internoj i spoljašnjoj komunikaciji jer njima štede na vremenu", kaže Artis Rozentals, izvršni direktor DeskTimea.
 
Autori istraživanja navode da se od izbijanja pandemije koronavirusa preko alata poput Teamsa i Slacka održavaju sastanci i videokonferencije pa se tako brže komunicira i manje koristi e-mail.
 
U DeskTimeu, osnovanom 2011. u glavnom gradu Letonije, kompaniji koja se bavi praćenjem produktivnosti u kompanijama, takođe komuniciraju preko raznih aplikacija uključujući Teams proizvođača Microsoft.
 
"Preostalo je malo razloga da otvorim e-mail tokom radnog dana", kaže Rozentals.
 
Pa ipak u Letoniji prosečni zaposleni potroši 36 minuta za prepisku e-mailom. To je tek neznatno manje u odnosu na Grčku i Španiju, gde radnici provedu između 36 i 38 minuta, što ih stavlja na drugo i treće mesto u Evropi, odmah nakon Malte.
 
Kakvo je stanje u SAD-u?
 
Zaposleni u Austriji, Švajcarskoj, Belgiji i Holandiji utroše između 3,67 i 6,11 minuta šaljući i primajući e-mailove pa su na dnu tablice, uz bok Luksemburgu.
 
Istraživanje takođe pokazuje da radnici u Evropi provedu 33 odsto vremena manje na slanje e-mailova u odnosu na radnike u SAD-u. Evropski zaposleni dnevno provede 18,42 minuta, a američki 27,23 minuta na e-mailu.
 
"To ukazuje na moguću razliku u načinu komuniciranja na radnom mestu, kulturi i navici korišćenja e-mailova u te dve regije", kaže Rozentals. 
Međutim, i u SAD-u od izbijanja pandemije koronavirusa početkom 2020. zaposleni više koriste aplikacije poput Teamsa i Slacka, što je dovelo do manje upotrebe e-maila.
 
Američki zaposleni su 2019. provodili u proseku više od 300 minuta (pet sati) dnevno u prepisci e-mailovima, izvestila je tada softverska kompanija Adobe. U novembru 2022. provodili su nešto više od 27 minuta, tvrdi DeskTime.
 
Microsoft je 2017. godine izbacio na tržište aplikaciju Teams koju je tada koristilo dva miliona ljudi. U 2022. broj korisnika je narastao na 270 miliona, podatak je Microsofta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).