Astronauti će obleteti Mesec prvi put od 1972. godine

Svemirska misija Artemida 2, koja će posadu astronauta odvesti na put oko Meseca prvi put od 1972. godine, zakazana je za novembar 2024. godine.
 Astronauti će obleteti Mesec prvi put od 1972. godine
Foto: Pixabay
Taj raspored je omogućen uspehom misije Artemida 1, koja je završena u decembru posle nešto više od 25 dana boravka u svemiru.
Letelica Orion, u kojoj nije bilo posade za prvi probni let, uspešno je bila u orbiti oko Meseca, pre povratka na Zemlju.
Detaljna analiza te misije se nastavlja, navela ja NASA.
 
NASA ove godine treba da saopšti imena četiri astronauta koji će biti u posadi misije Artemide 2. Za sada se zna da će jedan od astronauta biti Kanađanin.
 
Misija će samo obilaziti oko Meseca tokom deset dana i neće biti sletanja. Potom je predviđena misija Artemida 3, tokom koje će se astronauti spustiti na površinu Meseca.
  • Ниле

    08.03.2023 09:39
    Ниле
    Хахахахахаха Хахахахахаха

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).