Istraživanje: Električni automobili gube do trećine baterije na hladnoći

Električni automobili sa potpuno napunjenom baterijom gube do trećine baterije na hladnoći.
Istraživanje: Električni automobili gube do trećine baterije na hladnoći
Foto: Pixabay

To je utvrđeno nakon testiranja na desetak električnih vozila koje je sproveo časopis Vot kar (What car). 

Istraživanje je sprovedeno tako što su vozila bila potpuno napunjena pre nego što su ostavljena preko noći na temperaturama u rasponu od nula do dva stepena, piše Tajms. Automobili su se zatim vozili na poligonu za testiranje na različitim vrstama puta i uslovima vožnje dok se nisu zaustavili.

Časopis je otkrio da Funki Cat First Edition ima najveće neslaganje između reklamiranog dometa i stvarne udaljenosti pređene po hladnom vremenu. Utvrđeno je da se za taj hečbek sa petoro vrata, koji je napravila kineska kompanija Ora, navodi da ima autonomiju od 310 kilometara, ali se zaustavio nakon 209 kilometara prilikom testiranja, odnosno na udaljenosti 33 odsto manjoj od oglašene.
 
Renoov Megan E-Tech imao je odstupanje od 32 odsto, a auto koji se najviše približio svojoj reklamiranoj ponudi bio je Nissan Aria, sa odstupanjem od 16 odsto. Tesla Model I bio je na drugom mestu sa 18 odsto.
 
Vil Najtingejl koji je predvodio tim za testiranje rekao je da je testiranje "osmišljeno da kupcima automobila pruži najjasnije razumevanje koliko će milja obično moći da pređu u zimskim uslovima kakvi vladaju u Britaniji".
 
Kompanija sa sedištem u Sijetlu testirala je gubitak trošenja baterije u 7.000 automobila na temperaturama između -7 i -1 stepeni. 
 
Vozilo sa najboljim performansama bio je Jaguar I-Pace, koji je imao procenjeni gubitak dometa od tri odsto, ali je Folksvagen ID.4 imao gubitak dometa od 30 odsto. Od 2030. godine u Velikoj Britaniji biće zabranjena prodaja novih automobila i kombija na benzin i dizel, a zabrana će se odnositi i na hibridna vozila od 2035. godine.
  • dobro jutro

    13.03.2023 14:49
    A na minus 20-30 ne mogu ni da mrdnu. To se pokazalo nedavno tokom velikih hladnoća u SAD. Pritom ako uključite grejanje, onda tek posrče bateriju za tren oka.
    Zamislite sipate pun rezervoar uveče, a ujutru on na pola ili na rezervi. E to vam je "budućnost"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).