Kamere za prepoznavanje lica na koncertu Bijonse u Kardifu: Policija kaže da je s dobrim razlogom

Koncert koji je Bijonse održala u Kardifu privukao je pažnju svetskih medija i pre nego što je počeo, a sve zbog najave policije da će tom prilikom biti korišćena tehnologija za prepoznavanje lica.

Zbog bojazni da će oko 60.000 fanova Bijonse biti skenirano, stigle su i kritike zbog postavljanja kamera u tom delu grada, prenosi Euronews Srbija.

Policija Južnog Velsa saopštila je da je uživo u delu Kardifa gde je održan koncert pevačice Bijonse postavila kamere za prepoznavanje lica koje bi trebalo da pomognu pri identifikaciji osoba koje se terete za određeni zločin ili prekršaj.

Portparol policije rekao je da će se tehnologija koristiti u centru grada, a ne na samom koncertu.
 
"Prepoznavanje lica nije uslov za ulazak", dodao je portparol.
 
BBC se obratio i drugim policijskim upravama da pita da li će kamere raditi u drugim gradovima u kojima Bijonse nastupa.
 
Policija Škotske saopštila je da ne koristi spornu tehnologiju, policija Nortumbrije je odbila da komentariše, a prestonička policija je rekla da će unapred objaviti sve planove.
 
Kako kamere funkcionišu?
 
Ova tehnogija podrazumeva korišćenje kamera visoke rezolucije koje upoređuju lica sa "listom za praćenje" uz korišćenje veštačke inteligencije.
 
Na listi sa kojom se upoređuju skenirana lica, kako prenosi BBC, mogu biti ljudi koji se traže zbog sumnje da su počinili zločine.
 
Policija Južnog Velsa precizirala je da će, ako neko nije na "listi za praćenje", njegovi podaci biti obrisani. Ipak, kako se navodi, snimci se čuvaju do 31 dan.
 
Iz policije dodaju i da odluku da se neko zaustavi ne donosi tehnologija - već službenici koji proveravaju da li se upozorenje kamere na osobu sa snimka uživo sa ulice poklapa sa traženom osobom.
 
U prošlosti je policijska upotreba kamera za prepoznavanje lica uživo (LFR) u Engleskoj i Velsu bila ograničena na specijalne operacije kao što su fudbalske utakmice ili krunisanje, piše Gardijan.
Kamere krše ljudska prava ili su pomoć u borbi protiv kriminala?
 
Dok policija veruje da bi LFR mogao biti sledeći veliki korak u borbi protiv kriminala, kritičari su tu praksu nazvali invazivnom i kršenjem ljudskih prava i upozoravaju na široku upotrebu.
 
U izveštaju Minderoo centra za tehnologiju i demokratiju Univerziteta u Kembridžu 2022. godine navodi se da bi tehnologija trebalo da bude zabranjena za upotrebu u javnim prostorima zbog kršenja etičkih standarda i zakona o ljudskim pravima.
 
Pozivajući se na rasnu pristrasnost i narušavanje privatnosti onih koji se kreću u oblastima u kojima je tehnologija raspoređena, u izveštaju se navodi da LFR treba zabraniti na ulicama, aerodromima i svim javnim prostorima.
 
Detaljnije o ovom problemu čitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija