VIDEO: Roboti menjaju gume dvostruko brže od vulkanizera

Jedno od radnih mesta na kojima će robot moći da zameni čoveka je zamena guma na automobilu.
Radni roboti za zamenu guma na automobilima poseduju veštačku inteligenciju i imaju sposobnost učenja i razvijanja svojih veština. Baš poput čoveka, kod svih onih vulkanizera kod kojih provodimo sate u čekanju na red, i tako dva puta godišnje.
Dobra je vest da su ovi roboti već u funkciji i komercijalno se koriste u Americi. Proizvodi ih RoboTire iz Mičigena, a za promenu seta guma na jednom vozilu potrebno im je 23 minuta. Zvuči puno, ali prema tvrdnji proizvođača, to je dvostruko brže od specijalizovanog radnika koji radi isto.  
RoboTire koristi dve ruke za manipulaciju sa šest zglobova, po jednu za svaku stranu. U pitanju su komponente kakve se koriste na proizvodnim linijama za montažu delova u autoindustriji.
 
Sistemom upravlja veštačka inteligencija. Kamera snima točak, utvrđuje njegovu poziciju, kao i razmak šrafova. Nakon toga robot otpušta šrafove i skida točak. 
 
 
Sistem još zahteva ljudski nadzor i potreban je tehničar koji će transportovati točak do uređaja za zamenu gume, a kojem je robot već prosledio informacije o veličini i tipu gume. Konačan cilj je da celokupan sistem za zamenu guma bude u potpunosti autonoman.
 
Iako cena sistema nije poznata, iz RoboTirea poručuju kako se, uzevši u obzir povećanu produktivnost i smanjenje troškova rada, povrat investicije očekuje već nakon jedne godine.
  • kepri

    25.05.2023 11:35
    vulkanizer robot
    Vulkanizeru kaži osam:
    "Na k. te nosam"
    V.I. kaži osam:
    "Osam"
    Toliko o tome i o V.I.,trebalo bi je zabraniti za korišćenje na Zemlji,slobodno koristiti za ispitivanje Svemira.
  • Jaa

    23.05.2023 08:36
    uvezban vulkanizer za isto vreme promeni sve cetiri i ukaze na neki problem ako postoji celog sklopa, robot otalja posao za koji je programiran

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija