Microsoft preko Xboxa skupljao podatke o deci - sada je kažnjen

Kompanija Microsoft moraće da plati kaznu od 18,67 miliona evra američkoj Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC) zbog nelegalnog prikupljanja ličnih podataka od dece bez saglasnosti njihovih roditelja.
Microsoft preko Xboxa skupljao podatke o deci - sada je kažnjen
Foto: Pixabay
U saopštenju FTC navedeno je da je Microsoft prekršio američki Zakon o zaštiti privatnosti dece onlajn (COPPA), pošto je bez znanja roditelja prikupljao informacije od dece koja su se prijavila u njegov Xbox sistem za video igre, prenosi Rojters.
"FTC je predložio mere uz pomoć kojih će roditelji lakše zaštititi privatnost svoje dece na platformi Xbox", naveo je direktor Kancelarije za zaštitu potrošača kompanije FTC Semjuel Levin.
Prema njegovim rečima, ove mere jasno stavljaju do znanja da biometrijski podaci dece, informacije o njihovom zdravstvenom stanju ili njihovi avatari - likovi u virtuelnoj stvarnosti - nisu izuzeti od zakona COPPA.
 
Zakon COPPA obavezuje pružaoce onlajn usluga i sajtove koji se orijentišu na decu mlađu od 13 godina da obaveste njihove roditelje o tome kakve lične informacije prikupljaju i da dobiju saglasnost roditelja pre nego što počnu da skupljaju i koriste lične podatke dece.
 
Portparol kompanije Microsofta je saopštio da će se ta kompanija povinovati zahtevima FTC-a i unaprediti zaštitu podataka dece. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija