VIDEO: U Izraelu počeli probni letovi letećeg taksija

Izraelske vlasti pokrenule su prve probne letove tzv. taksi-dronova u sklopu svoje Inicijative za dronove (INDI), s ciljem da u budućnosti omoguće prevoz putnika i tereta ovim letelicama.
Ovaj dvogodišnji pilot-projekat ima za cilj stvaranje nacionalne mreže dronova koji će se koristiti za prevoz putnika, piše izraelski 24 News.
Glavni cilj projekta je omogućiti brz i efikasan prevoz putnika i tereta i smanjiti gužve na putevima širom Izraela. Takođe, projekat ima za cilj da unapredi komercijalnu i javnu uslugu prevoza.
Ministarka saobraćaja Miri Regev istakla je da je ovo prva inicijativa te vrste u svetu koja ima širok i multidisciplinaran pristup ispitivanju novih tehnologija, uključujući transport tereta i kasnije ljudi.
 
 
Projekat takođe istražuje sve aspekte, uključujući zakonsku regulativu koja će biti potrebna za komercijalni rad dronova. Druga faza izraelskog projekta letećih taksija započela je u januaru i uključivala je ulaganje od oko 60 miliona dolara u razvoj dron-infrastrukture.
 
"Nacionalni projekat razvoja dronova planira da testira i aktivira desetine dronova čiji će rad biti analiziran jednom nedeljno. Izrael je jedan od svetskih lidera u ovoj oblasti, a eksperiment sproveden u ponedeljak predstavlja važnu prekretnicu u ovoj inicijativi", navodi izraelski 24 News.
Kako bi dronovi mogli sigurno da lete vazdušnim prostorom, INDI planira da uspostavi nadzor vazdušnog prostora za dronove, koji će funkcionisati na sličan način kao postojeća kontrola letova.
 
"Sistem će omogućiti paralelno letenje različitih vrsta dronova u različite svrhe. Na tom području sarađujemo s drugim subjektima, uključujući izraelske vazduhoplovne snage", izjavili su iz organizacije INDI.
  • Pera NN

    07.06.2023 20:55
    Postoji to već, zove se helihopter.Ovo je samo malo moderniji helihopter, bezveze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija