Facebook mu blokirao nalog, on tužio kompaniju i pobedio na sudu

Kada korisnici Facebooka iz ovog ili onog razloga izgube pristup svojim nalozima, često shvate da je skoro nemoguće stupiti u kontakt sa kompanijom i zatražiti vraćanje naloga.
Facebook mu blokirao nalog, on tužio kompaniju i pobedio na sudu
Foto: Pixabay
Većina se pomiri sa situacijom, ali jedan korisnik iz SAD je odlučio da napravi drastičan korak i tuži Facebook zbog blokiranog naloga.
Džejson Kraford iz Džordžije tužio je Facebook zbog toga što je greškom blokirao njegov nalog. I dogodilo se čudo - on je zapravo pobedio u tom slučaju. 
Ali ne samo to. Pošto je kompanija ignorisala tužbu, sudija je presudio da mu Facebook duguje 50.000 dolara.
 
Kraford kaže da je njegov nalog ranije bio suspendovan zbog njegovog bavljenja politikom, ali da je ovog puta bilo drugačije. U iskačućem prozoru koji je brzo nestao sa ekrana on je obavešten da je prekršio standarde Facebooka o seksualnoj eksploataciji dece. Pokušao je da pronađe nekog iz Facebooka da bi saznao šta se dešava. Ali naći čoveka iz kompanije sa kojim bi razgovarao pokazalo se nemogućom misijom.
 
"Ako nemate nalog, nemate načina da podnesete žalbu, to je situacija kao da pas juri svoj rep", izjavio je Kraford u razgovoru sa Fox 5.
 
Facebook je u vlasništvu Meta Platforms, kompanije koja rukovodi i Instagramom i WhatsAppom. Meta zapošljava više od 80.000 ljudi, ali očigledno ne dovoljno da bi korisnicima obezbedila nekog kome mogu da se obrate u ovakvim slučajevima.
 
"Samo mislim da je to loša poslovna praksa. To je užasan način ophođenja prema ljudima. Bar mi reci šta sam pogrešio", kaže Kraford.
 
S obzirom da je advokat, Kraford je odlučio da ide do kraja i tuži kompaniju.
 
U tužbi koju je podneo u avgustu 2022. nazvao je postupanje Facebooka "nemarnim" jer mu nije dozvoljavao pristup nalogu "na osnovu kršenja do kojeg nije došlo".
Facebook ne samo da je ignorisao njega, već i tužbu, na koju se pravni tim Facebooka nije ni potrudio da odgovori.
 
Kraford kaže da kompanija još nije platila kaznu za "ukidanje njegovog naloga bez valjanog razloga", ali se zakleo da će dobiti svoj novac.
 
Naravno, Facebook je posle svega aktivirao Krafordov nalog. Od kompanije je dobio objašnjenje da mu je nalog bio hakovan.
 
Iako je ovo ekstreman korak na koji većina korisnika ne bi ni pomislila, ovaj slučaj bi mogao da da ideju i motiviše mnogo frustriranih korisnika da naprave i korak dalje od često uzaludnih pokušaja da kontaktiraju kompaniju. Ako bi to uradio veći broj ljudi, da Facebook izvedu pred sud zbog njegovih odluka, kompanija ne bi imala izbora nego da počne da odgovara na njihove žalbe.
  • Ivan

    28.06.2023 15:34
    Hakovan, pa sto mu nisu odma odgovorili nego ignorisali, sad lepo nek plate svi znamo koliko su azurni i pravedni..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija