Rusija u petak evakuiše selo da bi lansirala raketu na Mesec

Rusija će 11. avgusta evakuisati jedno selo na dalekom istoku zemlje, u okviru lansiranja prve ruske misije sletanja na Mesec u skoro pedeset godina.
Rusija u petak evakuiše selo da bi lansirala raketu na Mesec
Foto: Pixabay
Stanovnici naselja Šahtinski u ruskoj oblasti Habarovsk, jugoistočno od mesta lansiranja, biće evakuisani rano ujutro 11. avgusta, pošto se selo nalazi u oblasti gde je predviđeno da će nakon lansiranja pasti raketni stabilizatori.
"Ušće reka Umalta, Usamah, Lepikan, Tastah, Saganar i oblast trajektnog prelaza na reci Bureja pripadaju predviđenoj zoni pada. Stanovnici Šahtinskog biće evakuisani", naveo je Aleksej Maslov, načelnik Verhnebureinskog okruga u Habarovskoj oblasti.
Lunarna letelica Luna-25 biće lansirana sa kosmodroma Vostočni, oko 5.550 kilometara istočno od Moskve, što će biti prvo lansiranje ruske lunarne letelice nakon 1976. godine, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.
 
U saopštenju se dodaje da će Luna-25 biti prva letelica koja će sleteti na južni pol Meseca, a da su ciljevi misije razvoj tehnologija mekog sletanja, istraživanje unutrašnje strukture Meseca i potraga za resursima, uključujući vodu.
 
Pretpostavlja se da će misija na Mesecu trajati godinu dana, navodi Rojters.

Teme

MESEC
  • Joca

    07.08.2023 11:00
    Ovi poludeli - skroz na skroz!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.