Rusija lansira prvu letelicu ka Mesecu od 1976. godine

Rusija će u petak, 11. agusta lansirati prvu letelicu ka Mesecu od 1976. godine, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.
Rusija lansira prvu letelicu ka Mesecu od 1976. godine
Foto: Pixabay

Ova svemirska agencija decenijama pokušava da vodi sopstvene projekte.

"Lansiranje letelice Luna-25 biće 11. avgusta u 2 časa po moskovskom vremenu", naveo je Roskosmos u saopštenju, u vreme dok svetske sile kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina imaju više misija ka Mesecu.

Roskosmos je naveo da je sklopljena raketa Sojuz na kosmodromu Vostočni na Dalekom istoku za lansiranje Lune-25, koja treba da se spusti kod južnog pola Meseca, na "teškom terenu".
 
Let bi trebalo da traje između četiri i po i pet i po dana, prema podacima koje je objavio Roskosmos, a prenela novinska agencija TASS.
 
Kada sleti na Mesec, Luna-25, teška 800 kilograma, imaće zadatak da najmanje godinu dana uzima uzorke i analizira tlo i vodi dugoročna naučna istraživanja, navela je ruska svemirska agencija.
 
To će biti prva misija novog ruskog programa za Mesec koja se sprovodi u trenutku kada Moskva želi da ojača svoju svemirsku saradnju sa Pekingom u jeku tenzija sa zapadnim svemirskim silama zbog rata u Ukrajini.
 
Posle početka ruske ofanzive na Ukrajinu Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da više neće sarađivati sa Rusijom u lansiranju Lune-25, ni na budućim misijama 26 i 27.
 
Iako se evropska agencija povukla Moskva je saopštila da će nastaviti svoje projekte vezane za Mesec i zameniti opremu ESA naučnom opremom ruske proizvodnje.
Poslednja misija na Mesec obavljena je za vreme Sovjetskog Saveza, i radilo se o svemirskoj sondi Luni 24, 1976. godine.
 
Od raspada Sovjetskog Saveza Moskva se trudi da unese inovacije u oblast svemirskog istraživanja a konkurenti su joj ne samo države već i privatne kompanije kao što je Spejseks američkog milijardera Ilona Maska.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija