Apple mora da plati kaznu od pola milijarde dolara zbog usporavanja iPhonea

Apple će isplatiti svakom od tužilaca, koji su se pridružili zajedničkoj tužbi 2020. godine, oko 65 dolara.
Apple mora da plati kaznu od pola milijarde dolara zbog usporavanja iPhonea
Foto: Pixabay
Tužba je podignuta nakon što je Apple priznao da je 2017. usporio rad nekih modela iPhonea.
Modeli koji ispunjavaju uslove pokrivene ovom tužbom uključuju iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus i SE koji koriste iOS 10.2.1 ili noviji pre 21. decembra 2017. i iPhone 7 i 7 Plus sa sistemom iOS 11.2 ili novijim pre istog tog datuma.
Nagodbom je više od tri miliona tužilaca dodeljeno ukupno između 310 i 500 miliona dolara, ali koliko će tačno kupcima biti plaćeno nije skroz jasno, a preračunato ispada da će dobiti po 65 dolara. Međutim, samo neki vlasnici ovih iPhone modela će dobiti novac jer je rok za učestvovanje u tužbi bio 6. oktobar 2020. godine.
 
Apple je 2018. optužen za namerno usporavanje performansi ovih iPhone modela, nakon što su korisnici počeli da se žale na neočekivana gašenja uređaja između 2015. i 2016. Gašenja bi se događala spontano, čak i ako bi telefoni imali više od 30 procenata trajanja baterije, što je rezultat razlike između hardvera i sve većih zahteva stalnog ažuriranja iOS-a, operativnog sistema za iPhone.
 
Apple je uvažio ove pritužbe i odradio ažuriranje softvera da bi rešio problem isključivanja uređaja. Međutim ovo žuriranje je samo prigušilo performanse iPhonea kako bi se pokušalo "sprečavanje neočekivanog gašenja uređaja" u hladnim uslovima, kada im je baterija prazna ili su stari.
 
Nakon što je 2017. priznao da je namerno usporio rad nekih starijih iPhone modela kako bi sprečio druge probleme s gašenjem, Apple se našao suočen s tužbom, prenosi ZDnet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija