Otkriven prvi dokaz da se crne rupe rotiraju

Astronomi su zabeležili prve direktne dokaze o okretanju crne rupe, pružajući nove uvide u najzagonetnije objekte svemira.
Otkriven prvi dokaz da se crne rupe rotiraju
Foto: Pixabay
Zapažanja se fokusiraju na supermasivnu crnu rupu u centru susedne galaksije Messier 87, čiju je senku snimio teleskop Event Horizon. Poput mnogih supermasivnih crnih rupa, M87 ima snažne mlaznice koje se lansiraju sa polova brzinom bliskom svetlosti u međugalaktički prostor.
Naučnici su predvideli da rotacija crne rupe pokreće ove kosmičke mlazeve, ali do sada su direktni dokazi bili nedostižni.
"Nakon uspeha snimanja crne rupe u ovoj galaksiji pomoću Event Horizon teleskopa, da li se ova crna rupa okreće ili ne, bila je glavna briga naučnika. Sada se iščekivanje pretvorilo u izvesnost. Ova čudovišna crna rupa se zaista okreće", rekao je doktor Kazuhiro Hada iz Nacionalne astronomske opservatorije Japana i koautor istraživanja.
 
M87 se nalazi 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje i krije crnu rupu koja je 6,5 milijardi puta masivnija od Sunca. Odmah iza crne rupe nalazi se akrecijski disk gasova i prašine, koji se kovitla na ponornici kosmičke vrtače. Nekim od ovih materijala je suđeno da padnu u crnu rupu i zauvek nestanu. Ali delić će biti izbačen iz polova crne rupe sa više od 99,99 odsto brzine svetlosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija