Spejs X će lansirati evropske satelite u orbitu

Američka kompanija Spejs X potpisala je ugovor o lansiranju u orbitu četiri evropska navigacijska i komunikaciona satelita, objavio je danas Volstrit džornal (WSJ).
Spejs X će lansirati evropske satelite u orbitu
Foto: Pixabay
Konačnu reč će imati Evropska komisija (EK) i države članice EU koje moraju da odobre ovaj ugovor, prenosi Rojters.
Spejs X i Evropska svemirska agencija (ESA) su nedavno potpisali ugovor za dva lansiranja rakete sledeće godine, a na svakoj će biti po dva satelita Galileo, izjavio je direktor ESO za navigaciju Havijer Benedikto za WSJ.
Sporazumom se predviđa da će Spejs X lansirati satelite na raketama Falkon 9 iz SAD, dodao je on.
 
Evropska komisija i Spejs X nisu odmah reagovali na molbu za komentar.
  • Realista

    01.11.2023 15:04
    Fon der Lajen radi pos'o...
    Evropa je gotova. Posle fijaska sa sankcijama Rusiji gde je sama EU izvukla deblji kraj, sad će se osloniti na SAD, pa kad im tehnologija ESA-e zastari a Ameri ukinu podršku, obraćaće se Indijcima za pomoć... užas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija