Za nezgode samovozećih automobila biće odgovorni proizvođači, a ne vlasnici vozila

Proizvođači automobila, a ne vlasnici samovozećih automobila, biće zakonski odgovorni za sve nesreće u Velikoj Britaniji.
To predviđa plan koji će britanska vlada uskoro implementirati.
 
Kralj Čarls je rekao da će vlada predstaviti nacrt zakona o autonomnim vozilima dok je iznosio vladin zakonodavni program za nadolazeću parlamentarnu sednicu. Prvi čovek Velike Britanije kaže da će zakon stvoriti mogućnost kažnjavanja kompanija i dati ljudima imunitet od krivičnog gonjenja ako su u samovozećem vozilu za vreme saobraćajne nesreće. 
Kompanije koje stoje iza samovozećih automobila mogle bi se suočiti s krivičnim delima u Britaniji ako njihova vozila ne zadovolje sigurnosne standarde u najozbiljnijim slučajevima.
 
Ovim zakonom takođe će biti zabranjen obmanjujući marketing, što znači da se samo vozila koja zadovoljavaju sigurnosni prag mogu "reklamirati" kao samovozeća vozila. Nije jasno da li će to imati ikakvih posledica za proizvođače poput Tesle, koji u Velikoj Britaniji naplaćuje "potpunu sposobnost samovožnje" kao dodatnu opciju u vrednosti od 6.800 funti koji, prema sopstvenom priznanju, "vozilo ne čini autonomnim".
Pojedinci koji rade za osiguravajuće kuće već trljaju dlanove, jer će od svega britanska ekonomija imati višestruke koristi, pozitivno će uticati na sigurnost na putevima i stvoriti nova radna mesta. Čelnici Vlade su izričito na strani korisnika i sigurnosti u saobraćaju, a ne na strani proizvođača automobila.
 
Stručnjaci iz industrije za samovozeće automobile rekli su da su nacionalni regulatorni okviri i uspostavljanje zakonske odgovornosti ključni za dobijanje javnog prihvatanja autonomnih vozila i za osiguravajuće kuće. Ovim zakonom uspostaviće se procesi za istraživanje incidenata i poboljšati sigurnosni okvir, a takođe će se postaviti prag za ono što se klasifikuje kao samovozeći automobil.
 
Britanci žele da izbegnu scenario koji se prošlog meseca desio u SAD-a. Tamo je Kalifornijsko ministarstvo za motorna vozila naredilo General Motorsu i njihovoj filijali Cruise da ukloni sa državnih puteva njihov samovozeći automobil. 
 
Naime, Cruiseov automobil je učestvovao u saobraćajnoj nesreći, a pomenuto ministarstvo je okarakterisalo taj incident rekavši da je kompanija Cruise "pogrešno predstavila" sigurnost tehnologije.
  • 9

    13.11.2023 01:16
    Biće to
    Velika uteha porodicama stradalih , a ne sumnjam da će TO veoma brzo pročitati u izmenama zakona i ovi lokalni bezmozgaši usvojiti . Time se dodatno rasterećuju domaće osiguravajuće kuće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija