Istraživanje pokazalo: Automobilske marke prodaju podatke o vozačima

Automobili su postali "računari na točkovima", a sa tim neminovno dolazi i prikupljanje podataka o korisnicima.
Istraživanje pokazalo: Automobilske marke prodaju podatke o vozačima
Foto: Pixabay
Problem je u tome što se podaci o vozačima često prodaju tzv. "trećim stranama", kako je zaključila Fondacija Mozilla u istraživanju koje je obuhvatilo 25 velikih automobilskih brendova.
 
Od njih 25, nijedna marka nije zadovoljila kriterijume zaštite podataka koje je postavila Mozilla. Ipak, Renault je najbolje prošao dok je na začelju tabele Maskova kompanija Tesla.
Vozači moraju očekivati da će proizvođači automobila uzeti što je više moguće njihovih podataka, a da ne izađu iz zakonskih okvira. Tu spadaju etnička pripadnost, težina, zdravlje, verska pripadnost i crte lica.
 
Ovi podaci se prikupljaju na mnogo načina: putem senzora, mikrofona i kamera u vozilima, kao i putem povezanih pametnih telefona i popratnih aplikacija instaliranih na njima, putem sajtova, pa čak i u samim ekranima automobila.
Samo Renault i njegova podružnica Dacia dopuštaju brisanje podataka na zahtev, ali ni oni nisu zadovoljili minimalne standarde sigurnosti podataka na testu koji je odredila Mozilla, jer nije bilo moguće proveriti da li su prikupljeni podaci uskladišteni pod enkripcijom.
 
Mozilla tvrdi da čak i aplikacije za upoznavanje i seks igračke pružaju transparentnije informacije od pravila o privatnosti proizvođača automobila.
 
Za svoj test, tri stručnjaka za zaštitu podataka provela su više od 600 sati proučavajući ugovore o zaštiti podataka 25 marki automobila, testirajući popratne aplikacije i radeći sa proizvođačima.
  • Danka

    28.11.2023 15:23
    Sta
    Ma dajte, oni sve podatke imaju preko vasih telefona tako da im podaci vozila nisu bitni. A sami sebe smo okruzili kamerama, da ne postoji mesto gde se ne snima.
  • Lp

    27.11.2023 09:18
    Lp
    Zato jos nisam koristio bilo kakvu aplijaciju ni navigaciju u auto sem muzike.
  • Lasm

    26.11.2023 23:37
    Da, da... Danasnji automobili uglavnom imaju propratnu smartphone aplikaciju gde se izmedju ostalog vidi na mapi i putanja gde si se vozikao i gde ti se auto trenutno nalazi. Sto nije lose, ali... Sve to se skladisti na serverima kompanija i svakodnevno analizira...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija