Poletanje rakete sa posadom ka Međunarodnoj svemirskoj stanici odloženo za jedan dan

Poletanje rakete Falkon 9 američke kompanije SpaceX ka Međunarodnoj svemirskoj stanici pomereno je za jedan dan zbog vremenskih uslova, saopštio je operator.
Poletanje rakete sa posadom ka Međunarodnoj svemirskoj stanici odloženo za jedan dan
Foto: Beta/AP
Let koji je prvobitno predviđen za 23.16 časova po lokalnom vremenu u subotu (5.16 časova u nedelju po srednjeevropskom vremenu) iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi, odložen je zbog snažnog vetra, saopštio je SpaceX.
 
Let, deo uobičajene rotacije posada Međunarodne svemirske stanice (MSS), prvobitno je planiran za 22. februar, pa je bio odložen.
Kapsula Dragon, koja bi trebalo da preveze astronaute i koja je postavljena na vrh rakete, već je korišćena u četiri ranija leta za prevoz astronauta.
 
Četiri putnika su ovog puta članovi "Crew-8", osme misije redovne rotacije koju privatna svemirska kompanija SpaceX obavlja za američku svemirsku agenciju NASA od 2020. godine.
 
Amerikanacu Majklu Baratu, jedinom astronautu iz grupe Crew-8, koji je već bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ovo će biti treći boravak. Druga dva američka astronauta Metju Dominik i Džanet Eps, kao i ruski astronaut Aleksander Grebjonkin, idu na MSS prvi put.
NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos, koje zajedno upravljaju Međunarodnom svemirskom stanicom, uspostavile su program razmene astronauta, tako da na smenu svaka prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.
 
Program je zadržan uprkos ratu u Ukrajini i MSS je sada jedan od retkih programa u kom još sarađuju Vašington i Moskva.
 
Članovima "Crew-8" pridružiće se još sedam astronauta koji su već na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Oni će provesti nekoliko dana zajedno sa četiri člana prethodne posade "Crew-7"- Amerikankom, Dancem, Japancem i Rusom, kada će se oni vratiti na Zemlju svojom odvojenom kapsulom Dragon.
 
"Crew-8" bi trebalo da tokom šestomesečnog boravka na svemirskoj stanici izvede više od 200 naučnih eksperimenata. Posade se stalno smenjuju na Međunarodnoj svemirskoj stanici poslednje 23 godine.
 
Prve godine od postavljanja svemirske stanice bile su posvećene njenoj izgradnji, a sada astronauti mogu da se više posvete nauci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija