VIDEO: Svemirska raketa sa četiri astronauta poletela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Tri američka astronauta i jedan ruski poleteli su kasno sinoć svemirskom raketom Falkon-9 iz američke savezne države Floride na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), gde će ostati oko šest meseci.
VIDEO: Svemirska raketa sa četiri astronauta poletela ka Međunarodnoj svemirskoj stanici
Foto: Beta/AP
Raketa kompanije SpaceX poletela je 22.53 časa po lokalnom vremenu (4.16 rano ujutro po srednjeevropskom) iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.
 
Raketi je trebalo devet minuta od poletanja da uđe u orbitu. Poletanje astronauta prvobitno je bilo zakazano za subotu, ali je odloženo za 24 sata zbog nepovoljnog vremena.
Amerikanac Majkl Barat je jedini astronaut posade-8 koji je već bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
 
 
Međutim, to će biti prvo svemirsko putovanje za Amerikanca Metjua Dominika i Amerikanku Dženet Eps, kao i za Rusa Aleksandra Grebionkina.
NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos, koje zajedno upravljaju Međunarodnom svemirskom stanicom, uspostavile su program razmene astronauta, pri čemu svaki naizmenično prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.
 
 
Taj program je održan uprkos ratu u Ukrajini, a MSS je sada jedan od retkih primera saradnje Vašingtona i Moskve.
 
Astronauti će tokom šest meseci boravka imati zadatak da izvedu više od 200 naučnih eksperimenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija