VIDEO: Japancima prilikom lansiranja eksplodirala raketa sa satelitom

Raketa sa satelitom kompanije "Space One" eksplodirala je danas ubrzo nakon poletanja sa kosmodroma u zapadnom Japanu.
VIDEO: Japancima prilikom lansiranja eksplodirala raketa sa satelitom
Foto: Beta/AP
Na raketi Kairos, dugoj 18 metara, došlo je do greške pri lansiranju iz svemirske luke Kii u Kušimotu, u prefekturi Vakajam, prvom komercijalnom mestu za lansiranje u Japanu.
 
Nedugo zatim, saopšteno je da su sprovedene "mere za prekid leta, javlja Kjodo. 
Na lice mesta poslati su lokalni vatrogasci, a policija je saopštila da za sada nema izveštaja o žrtvama. 
 
Raketa je eksplodirala u vazduhu oko pet sekundi nakon poletanja, pošto su fragmenti, za koje se veruje da su iz projektila, pronađeni razbacani po tom području, a prostor je bio prekriven belim dimom.
Prema preliminarnim izveštajima, vladin satelit koji je bio na raketi uništen je u eksploziji. Na mestu za posmatranje, koje se nalazi otprilike dva kilometra jugozapadno od svemirske luke Kii, među okupljenima je nakon eksplozije izbila panika, a pojedini su vikali i plakali. 
 
Kompanija "Space One", osnovana 2018. godine, nastoji da komercijalizuje svemirske usluge tako što će smanjiti troškove i ponuditi lansiranje raketa na visokoj frekvenciji. Cilj kompanije je da pošalje u svemir 30 raketa godišnje do 2030-ih.
 
 
Kompanija teži kratkim rokovima za lansiranje manje od godinu dana nakon sklapanja ugovora sa kupcima.
 
Japanski "Space One" su osnovale korporacije "Canon Electronics Inc.", "IHI Aerospace Co.", "Shimizu Corp." i Razvojna banka Japana u vlasništvu vlade.
 
Planovi za lansiranje prve rakete, koje je prvobitno trebalo da bude najkasnije do kraja marta 2022. godine, odlagani su četiri puta zbog pandemije i grešaka u logistici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija