Majkrosoft upozorio: Kina će koristiti AI za ometanje izbora u SAD, Južnoj Koreji i Indiji

Kompanija Majkrosoft upozorila je na moguće mešanje Kine u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Koreji i Indiji.
Majkrosoft upozorio: Kina će koristiti AI za ometanje izbora u SAD, Južnoj Koreji i Indiji
Foto: Pixabay
Kako piše Gardijan, Majkrosoft je upozorio da će Kina ove godine pokušati da poremeti izbore u SAD, Južnoj Koreji i Indiji sa sadržajem generisanim veštačkom inteligencijom nakon što je napravila probu sa predsedničkim izborima na Tajvanu.
 
Kako prenosi N1, američka tehnološka firma saopštila je da očekuje da će sajber grupe koje podržava kineska država ciljati na izbore "visokog profila" 2024. godine, uz učešće Severne Koreje, navodi se u izveštaju tima za obaveštajne službe kompanije, objavljenom u petak.
Majkrosoft je rekao da će Kina "u najmanju ruku" kreirati i distribuirati sadržaje generisane veštačkom inteligencijom putem društvenih medija koji će "koristiti njihovim pozicijama na ovim izborima visokog profila". 
 
Kompanija je dodala da je uticaj sadržaja napravljenog od veštačke inteligencije mali, ali su upozorili da bi se to moglo promeniti, piše Gardijan.
Majkrosoft je u izveštaju naveo da je Kina već pokušala dezinformacijsku kampanju generiranu veštačkom inteligencijom tokom predsedničkih izbora na Tajvanu u januaru. 
 
Prema navodima kompanije, Gardijan prenosi da je ovo prvi put da su videli državno telo kako koristi sadržaj napravljen veštačkom inteligencijom u pokušaju da utiče na strane izbore.
 
Grupa koju podržava Peking, nazvana Oluja 1376 (Storm 1376), bila je veoma aktivna tokom tajvanskih izbora. 
 
Njihovi pokušaji da utiču na izbore uključivali su postavljanje lažnog audio snimaka na Jutjub platformu, gde se čuo Teri Gou, a koji se povukao u novembru, kako podržava drugog kandidata. 
 
Majkrosoft tvrdi da je snimak "verovatno generisan veštačkom inteligencijom". Jutjub je uklonio sadržaj pre nego što je došao do većeg broja korisnika.
 
Taktika korišćena u Iranu
 
Grupa koju podržava Peking pokrenula je niz mimova generisanih veštačkom inteligencijom o Vilijamu Laiju, kandidatu za suverenitet kojem se Peking protivi, koji su izneli neosnovane tvrdnje protiv Laija optužujući ga za proneveru državnih fondova. Takođe je povećana upotreba televizijskih voditelja, generisanih veštačkom inteligencijom.
 
Ova taktika korišćena je i u Iranu, pri čemu je "voditelj" iznosio neutemeljene tvrdnje o Laijevom privatnom životu, uključujući i rođenje vanbračne dece. 
 
Majkrosoft je rekao da su voditelji vesti kreirani pomoću alata KepKat (CapCut), koji je razvila kineska kompanija BajtDens (BiteDance), vlasnik TikTok-a.
 
Majkrosoft je dodao da kineske grupe nastavljaju da organizuju kampanje uticaja u SAD. 
U njemu se navodi da glumci koje podržava Peking koriste naloge na društvenim mrežama da bi postavili "pitanja koja izazivaju podele". 
 
"Ovo bi moglo biti prikupljanje obaveštajnih podataka o ključnim glasačkim demografskim podacima uoči predsedničkih izbora u SAD", navodi Majkrosoft u postu na blogu koji prati izveštaj.
 
Izveštaj je objavljen iste nedelje kada je zvanični odbor za reviziju imenovan od Bele kuće rekao da je "kaskada grešaka" od strane Majkrosofta dozvolila kineskim sajber operaterima koje podržava država da provale u naloge e-pošte visokih američkih zvaničnika. 
 
Prošlog meseca, vlade SAD i Velike Britanije optužile su hakere koje podržava Kina, piše Gardijan, da vode višegodišnju sajber kampanju usmerenu na političare, novinare i kompanije, kao i britanske izbore.
  • Radojica

    07.04.2024 13:36
    "Veštačka"
    Pitam se samo u koje plemenite svrhe će moralna gromada, Microsoft, koja prisluškuje sve živo na ovoj planeti koristiti AI?
    Verovatno da svet učini boljim i lepšim mestom za život...
  • Dušan

    07.04.2024 10:44
    Inače država koja se neka u svaki mogući izbor plus otvoreno korišćenje društvenih mreža što su i priznali na kreiranje glasanja prošli put. I facebook i instagram...
  • samo pitam

    07.04.2024 09:49
    A ovo narocito vazi ako pobedi npr. Tramp?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija