Miševima tokom eksperimenta slučajno izrasle noge umesto genitalija

Naučnici su tokom eksperimentisanja s genima miševa stvorili sisara sa šest nogu.
Miševima tokom eksperimenta slučajno izrasle noge umesto genitalija
Foto: Pixabay
Biolozi Anastasija Lozovska i Mojsije Malo i njihove kolege s portugalskog naučnog instituta "Gulbenkian" su nakon ovog čudnog rezultata promenili smer istraživanja.
 
"Nisam ja izabrao projekat, projekat je izabrao mene", rekao je Malo. 
Tim je uporedio mišje embrione stare 10 do 17 dana sa i bez funkcionalnih verzija gena Tgfbr1. Ovaj gen učestvuje u signalnom putu koji u formirajućem telu određuje smer od trupa do repa. Signalni put daje uputstva ćelijama za razvoj zadnjih udova ili spoljašnjih genitalija. 
 
Kako embrion sisara raste, u njemu nastaju strukture od glave do repa. U ranoj fazi razvoja, genetski mehanizmi prelaze s fokusiranja na glavu na produžavanje tela i postavljanje temelja za glavne organske sisteme. 
Kasnije dolazi drugi prelaz za vreme kog aktivacija gena u više slojeva tkiva produžuje trup i stvara rep. Tokom procesa interakcije između novonastalih tkiva stvaraju se strukture potrebne za izlazne kanale i genitalije, piše Science Alert.
 
"Možda će naše istraživanje objasniti zašto zmije nemaju zadnje udove, dok ih ima većina guštera", navode naučnici. 
 
Uprkos prilično dramatičnom položaju dodatnih nogu kod embriona bez funkcionalne verzije Tgfbr1, drugi geni u tim nogama bili su slični onima u normalnim mišjim udovima. 
 
Biolozi su zatim pomnije analizirali DNK u mutiranom tkivu noge i uporedili ga s kontrolnim miševima. Pronašli su remodelaciju proteina koji kontrolišu pristup ćelijskoj DNK, a koji su imali konfiguraciju "nogu", umesto "genitalija".  
Naučnici još ne znaju tačan mehanizam kojim supresija gena dovodi do dodatnog para nogu. Nadaju da će s boljim razumevanjem procesa razviti dodatne alate za rešavanje razvojnih problema i bolesti. 
 
  • Пантелија

    14.04.2024 17:36
    Франкештајн
    Франкештајни је рођен, хвала ,,научницима,, !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija