Prvi problemi u radu čipa Ilona Maska ugrađenog u ljudski mozak

Iz kompanije Neuralink, u vlasništvu Ilona Maska, objavili su ranije ove nedelje da su se pojavili prvi problemi u funkcionisanju njihovog moždanog implantata (čipa) ugrađenog u ljudski mozak.
Prvi problemi u radu čipa Ilona Maska ugrađenog u ljudski mozak
Foto: Pixabay
Naime, implantat je u januaru ove godine ugrađen u mozak 29-godišnjeg Nolanda Arbauga. U Neuralinku su tada tvrdili da je ovaj poduhvat izuzetno dobro prošao.
 
Međutim, poteškoće su nastale nakon što su brojne ultrafine niti počele da se povlače iz Arbaugovog mozga. To je značilo i manje efikasnih elektroda, što je za posledicu imalo manju Neuralinkovu sposobnost da meri brzinu i tačnost implantata. 
Nije precizirano koliko se ultrafinih niti povuklo.
 
U Neuralinku uveravaju da su pronašli rešenja za navedene poteškoće. 
"Wall Street Journal" je objavio da se navodno ranije razmišljalo o tome da se implantat potpuno ukloni, ali da poteškoće nisu predstavljale opasnost po Arbauga. 
 
Nedugo nakon što mu je ugrađen implantat, bio je u mogućnosti da igra šah, koristeći isključivo svoje misli.
 
Neuralink nije jedina kompanija koja radi na razvoju implantata u cilju da se osobama s invaliditetom omogući kretanje, prenosi CNBC.
  • nes

    12.05.2024 17:13
    cip
    Ovog Maska treba pothitno zaustaviti, upropastice ljudsku rasu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija