VIDEO: Komad svemirskog otpada pao na farmu u Kanadi

Farmer Beri Sovčak i njegov sin su na svojoj farmi pronašli komad teškog metala za koji je ustanovljeno da je reč o svemirskom otpadu.
Sovčakova farma se nalazi blizu Ajtjune, malog grada u Saskačevanu u u Kanadi. Na ovoj lokaciji je pronađen komad svemirskog otpada širok gotovo dva metra i težak 40 kilograma, a veruje se da je reč o delu koji potiče od kapsule Dragon kompanije SpaceX.
 
Na ovom komadu su vidljivi slojevi metala, izgorela kompozitna vlakna i mreža, što je ukazivalo na svemirski otpad, ali Sovčak nije bio potpuno siguran. Ovaj incident je ubrzo privukao pažnju profesora astronomije.
Samanta Lovler, profesorka astronomije na Univerzitetu Regina, analizirala je krhotine i zaključila da najverovatnije pripadaju letelici SpaceX Dragon, koja je ušla u atmosferu u februaru ove godine. Ova kapsula je vratila na Zemlju četiri astronauta nakon privatne Ax-3 misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Dragon se odvojio od ISS-a 7. februara, a potom se kapsula s posadom spustila u okean kod obale Dejtone na Floridi 9. februara. Ipak, modul prtljažnika za jednokratnu upotrebu u atmosferu je ušao samostalno i verovatno je upravo on završio na Berijevoj farmi.
Kanadski farmer planira da proda ovaj komad metala i donira sredstva za izgradnju arene za hokej u Saskačevanu.
 
S druge strane, prema međunarodnom zakonu o svemiru, države moraju da vrate svemirski otpad onome kome pripada. To znači da bi i deo s Berijeve farme trebalo da bude vraćen u SAD gde se nalazi sedište SpaceX-a, ali kompanija bi mogla odustati od potraživanja i jednostavno pokloniti svoje vlasništvo.
 
U julu 2022. godine se dogodio incident kada je modul druge letelice Dragon pao na farmu u Australiji.
 
Evropska svemirska agencija (ESA) tvrdi da svake godine u Zemljinu atmosferu ponovo uđe između 200 i 400 objekata koje je proizveo čovek, od nefunkcionalnih satelita do potrošenih faza raketa. Većina ovih objekata sagori u atmosferi, ali neki veći komadi mogu preživeti i pasti na Zemlju. Količina svemirskog otpada se konstantno povećava, a ESA procenjuje da se u orbiti trenutno nalazi više od 36.500 objekata.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija