Kanađani upozoreni: Podaci koje prikupi Tiktok dostupni su kineskoj vladi

Šef kanadske bezbednosno-obaveštajne službe Dejvid Vinjo upozorio je građane Kanade da ne koriste aplikaciju Tiktok, rekavši da su podaci korisnika dostupni kineskoj vladi, preneo je CBS.
Kanađani upozoreni: Podaci koje prikupi Tiktok dostupni su kineskoj vladi
Foto: Pixabay
"Ja kao direktor Kanadske bezbednosno-obaveštajne službe smatram da postoji veoma jasna strategija kineske vlade da prikuplja lične podatke od bilo koga širom sveta", rekao je Vinjo.
 
Kanada je u septembru naredila reviziju nacionalne bezbednosti povodom predloga Tiktoka da proširi poslovanje u toj zemlji, pri čemu je Vinjo rekao da će učestvovati u reviziji i ponuditi savete.
Ranije ovog meseca kineska kompanija Bajtdens, u čijem je vlasništvu aplikacija Tiktok, podnela je tužbu američkom saveznom sudu sa zahtevom da blokira zakon kojim bi bila omogućena zabrana Tiktoka u SAD.
 
Bajtdens i Tiktok podnele su tužbu američkom Apelacionom sudu za okrug Kolumbija, s tvrdnjom da zakon krši Ustav SAD po brojnim osnovama, uključujući kršenje zaštite slobode govora.
"Prvi put u istoriji Kongres je doneo zakon koji podvrgava jednu platformu trajnoj zabrani", navode kineske kompanije u tužbi.
 
Tiktok je demantovao da je delio i da će ikada deliti podatke o američkim korisnicima.
 
Zakon zabranjuje prodavnicama aplikacija da nude Tiktok, kao i usluge internet hostinga, izuzev ako Bajtdans ne proda aplikaciju do 19. januara 2025.
  • SRB-IN

    19.05.2024 17:59
    Tačno
    Za sve ostale programe važi da su podaci dostupni vladi USA...To nije problem?
  • Nikola

    19.05.2024 17:37
    *upeuvlakači
    Svi treba da se paze svojih obaveštajnih službi. Za kineze ih zabole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija