FOTO: Sa svemirske stanice snimili zanimljiv narandžasti sjaj oko Zemlje

Nebo iznad Zemlje zapravo nikada nije sasvim tamno. Gornji delovi naše atmosfere sjaje u različitim bojama, ali nama je to teško vidljivo. Takvu predstavu raznovrsnih boja najbolje možemo posmatrati i fotografirati ako se nađemo u orbiti naše planete, odnosno na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).
Tako je NASA nedavno snimila zanimljivu fotografiju na kojoj se može videti neobičan narandžasti sjaj oko Zemlje, piše "Science Alert". Na snimku se zapravo vidi "airglow" (sjaj atmosfere), očaravajuća luminiscencija uzrokovana hemijskim reakcijama visoko u Zemljinoj atmosferi. ISS je narandžasti sjaj atmosfere snimio kada je prolazio na visini od 400 kilometara iznad Australije.
 
 
"Airglow" se obično javlja kada ultraljubičasto zračenje sunčeve svetlosti deluje na atome azota i kiseonika u atmosferi. Atomi se tada "uzbude", udaraju jedni u druge i tako stvaraju nama prekrasnu raznobojnu svetlost.
 
Kada se Zemlja gleda iz svemira, naša planeta zbog tog sjaja izgleda kao da je umotan u prekrivač blage svetlosti koja je najčešće zelene boje. Međutim, ponekad nas prekrivač iznenadi i prikaže se u drugoj boji, kao što se dogodilo u ovom slučaju.
 
 
Ako se "airglow" posmatra sa Zemlje, podseća na polarnu svetlost (auroru borealis). Međutim, sjaj atmosfere se u mnogočemu razlikuje od aurore. Kao prvo, sjaj je teže uočiti, moramo ga gledati s mesta gde nema svetlosnog zagađenja. Takođe, nije ograničen na neko određeno područje, već se može videti iz svih delova sveta.
 
Osim što je predivan za posmatranje, "airglow" je zanimljiv naučnicima jer se pojavljuje tačno na granici Zemljine atmosfere i svemira. Uz to što mogu da proučavaju različite aspekte atmosfere, naučnici mogu da istražuju na koje načine su vremenske prilike u atmosferi povezane s onima na Zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija