Magnetni pol se ubrzano pomera, uticaće i na mobilne telefone

Severni magnetni pol se tako brzo pomera prema Sibiru da bi mogao da se poremeti navigacioni sistem unutar naših pametnih telefona, otežavajući pritom rad aplikacija s kartama, piše CNN.
Magnetni pol se ubrzano pomera, uticaće i na mobilne telefone
Foto: Pixabay
Zemljin severni magnetni pol se u poslednjih nekoliko decenija sve brže pomera prema Rusiji. Naučnici su zaključili kako dosadašnje procene njegovog položaja više nisu dovoljne za preciznu navigaciju.
 
Zbog toga su stručnjaci ovog ponedeljka, godinu dana ranije nego što je to planirano, ažurirali podatke o njegovom položaju.
 
Naime, za razliku od severnog geografskog pola, koji je nepomična i najsevernija tačka naše planete, severni magnetni pol se vremenom polako seli iz kanadskog Arktika prema Rusiji. Tako se od 1831. godine, kada je prvi put pozicioniran u kanadskom Arktiku, severni magnetni pol pomerio oko 2.300 kilometara prema Sibiru, a njegovo pomeranje se od 2000. godine ubrzalo sa 15 na 55 kilometara godišnje.
 
"Razlog su turbulencije u spoljašnjem, tečnom jezgru Zemlje. Tamo se nalazi vruć okean gvožđa i nikla, a njegovo pomeranje stvara električno polje", rekao je geofizičar Danijel Latrop sa Univerziteta Merilend.
 
Američke i britanske državne agencije ažuriraju lokaciju magnetnog severnog pola i stvaraju novi navigacioni model svakih pet godina, ali godine su to morale da učine ranije zbog sve bržeg kretanja magnetnog pola.
 
Mada se ažurirani navigacioni model najčešće koristi u vojne svrhe, ovoga puta će se primeniti i u kartografskim sistemima kompanija Google i Apple, kako bi mapiranje i dalje ostalo precizno.
 
Međutim, piše CNN, promene u sistemima trebalo bi da budu ograničene na područja iznad 55 stepeni severne geografske širine.  
 
"Neće biti razlike za korisnike kartografskih sistema koji žive ispod 55. stepena severne geografske širine", rekao je za CNN geofizičar Kjaran Began, iz organizacije "British Geological Survey".
 
Osim što bi pomeranje magnetnog pola moglo da predstavlja problem za funkcionisanje kompasa u pametnim telefonima, moglo bi da utiče i na druge elektroničke uređaje. Na primer, avioni i brodovi takođe se orijentišu pomoću procene položaja magnetnog pola, ali se time služe samo u smislu pomoćne navigacije. Novi model trebalo bi da pomogne pri rešavanju tih problema.
 
Pomeranje magnetnog pola ne utiče na GPS sistem jer se on temelji na satelitskoj tehnologiji.
 
Svetski naučnici smatraju da će magnetni polovi na kraju zameniti svoja mesta. To se već dogodilo mnogo puta u istoriji Zemlje, ali ne u poslednjih 780.000 godina.
 
"Nije pitanje da li će magnetni polovi zameniti mesta, pitanje je kada će se to dogoditi", rekao je geofizičar Latrop.
 
Radi se o procesu koji će trajati 1.000 ili više godina.
  • bespilotna leLETIca

    08.02.2019 05:22
    Pa dobro, vraticemo se na sekstant.
  • bigi fliper

    08.02.2019 05:20
    @Precednik zem.zadrug

    Nestanak gravitacije?
    Ti si zasluzio Nobelovu nagradu....
    Makar Ig Nobelovu.
  • Jogi Letač

    07.02.2019 11:23
    Kimi, osim GPS senzora, pametni telefoni često imaju i sonzor koji radi radi na istom principu kao i običan kompas. GPS senzor ima nedostatak što može da utvrdi pravac, samo kada se telefon kreće, kada stoji ne. Tada se obično GPS kombinuje sa kompasom, koji opet ima odstupanje u odnosu na geometrijski severni pol. O tome se ovde radi.
    @Precedniče, ovde se piše o magnetnom polju Zemlje, ne o gravitacionom. To su dve različite stvari. Ja još nisam čuo da se gravitaciono polje smanjuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija