Gušteri ruše "zlatno pravilo" evolucije?

Dejmijen Eskere, istraživač sa Australijskog nacionalnog univerziteta, poreklom iz Čilea, tvrdi da je došao do istorijskog otkrića koje ruši "zlatno pravilo" evolucije prema kome životinjska vrsta ne može da povrati karakteristiku koju je izgubila tokom evolucije.
Gušteri ruše "zlatno pravilo" evolucije?
Foto: Pixabay
Australijska državna televizija ABC na svom sajtu je objavila priču o Eskereovom kontroverznom otkriću koje se tiče južnoameričkih guštera. Navodi se da su se gušteri koji su se razmnožavali polaganjem jaja tokom evolucije u novom staništu na hladnim vrhovima Anda pretvorili u vrste koje rađaju žive potomke kako bi se prilagodili novom okruženju. 
 
Eskere tvrdi da se nekoliko vrsta ovih guštera ponovo vratilo izleganju iz jaja kada su ih naučnici spustili sa planinskih vrhova u toplije predele. 
 
"Inkubacija jaja nije dovoljno dobra na niskim temperaturama, a naravno da je na planinskim vrhovima Anda prilično hladno. Polaganje jaja u takvom okruženju nije išlo, pa su oni evoluirali tako da rađaju žive mlade. Imamo snažne dokaze koji ukazuju da su oni reevoluirali i da polažu jaja kada se ponovo nasele u toplijim predelima", kaže Eskere.
 
On dodaje da "nijedan sisar nikada nije reevoluirao polaganje jaja, ali da izgleda da ovi gušteri to čine". 
 
Eskere je u naučnom časopisu "Evolution" objavio rad u kome navodi da se "prelazak sa nošenja jaja na rađanje živih mladunaca i ponovo na nošenje jaja smatra izuzetno retkom evolucionom tranzicijom" i podsetio da je po Doloovom zakonu nepovratnosti izuzetno malo verovatno da jedna vrsta povrati karakteristiku koju izgubi tokom evolucije. 
 
"Na primer, zmije su izgubile udove, pa bi reevoluiranje udova bilo veoma malo verovatno ili nemoguće. Polaganje jaja spada među klasične primere Doloovog zakona", naveo je Eskere, govoreći o principu nazvanom po belgijskom paleontologu francuskog porekla Luju Dolou. 
 
Ali, evolucionarni biolog s Univerziteta u Melburnu Oliver Grifit, za koga ABC navodi da je specijalizovan za trudnoću kod guštera, poručuje da treba biti oprezan u vezi s Eskereovim otkrićem. 
 
"Zaista nam je potrebno da izvršimo dalje eksperimente pre nego što izreknemo tako snažne tvrdnje", kaže Grifit.
  • Jeronije

    15.02.2019 15:16
    Neka dođe u Srbiju
    U Skupštini, a i šire, postoje određeni primerci koji su takođe reevoluirali!
  • Мунгос

    15.02.2019 10:20
    Овај истраживач се хвали открићем рееволуције код гуштера са планинских врхова Анда.
    А не примећује уопште рееволуцију следбеника Дарвинове теорије, која се одвија њему испред очију.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).