Rusi namirisali alkohol na Međunarodnoj svemirskoj stanici, požalili se NASA

"SpaceX Crew Dragon", letelica koja dostavlja zalihe svemirskim stanicama, očigledno je sa sobom donela i "duh zabave", i to pri svojoj prvoj poseti Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).
Rusi namirisali alkohol na Međunarodnoj svemirskoj stanici, požalili se NASA
Foto: Pixabay
Rusija je poslala žalbu NASA o ovoj "čudnoj situaciji", prenosi b92.
 
Incident se dogodio početkom marta, kada je posada "Zmaja" stigla na MS, izjavio je u petak za RIA Novosti šef Centra za obuku kosmonauta Pavel Vlasov.
 
Kako je to bio probni let, brod je bio bez posade i nosio je teret sa zalihama, kao i lutku astronauta umesto stvarne posade.
 
Početkom marta posada stanice je primetila jak miris alkohola i obavila neke testove, s tim da je otkrila neuobičajeno visoku koncentraciju izopropilnog alkohola u vazduhu - oko šest miligrama po kubnom metru.
 
Pre dolaska posade "Zmaja", koncentracija je bila samo delić miligrama, kaže Vlasov.
 
Kosmonauti su morali da koriste sisteme za prečišćavanje vazduha, uspevši na taj način da dovedu koncentraciju na dva miligrama.
 
Ruski organi podneli su žalbu NASA o pitanju izopropila. Američka svemirska agencija oglasila se povodom ove situacije, opisujući incident kao "zanimljiv", ali ne i opasan za stanicu i njenu posadu.
 
"SpaceX", takođe, sarađuje u istrazi misteriozne afere sa alkoholom, kaže NASA.
  • Mad Hatter

    15.05.2019 20:12
    Rusi namirisali alkohol i žalili se NASA!?

    Ovo je definitivno lažna vest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija