Robot pomaže dečaku obolelom od raka da prati nastavu

Dominik, dečak koji boluje od raka, sedi kod kuće ispred tableta i sluša pozdrav svojih drugara iz razreda na početku časa.
On prati nastavu od kuće. Na tabletu je instaliran program sa kojim on može da upravlja robotom veličine 30 centimetara.
 
Reč je o jednoj bečkoj školi gde robot pomaže detetu da, i pored bolesti, ne izgubi vezu sa svojim razredom i da može da prati gradivo.
 
Uz pomoć robota dečak može ne samo da vidi šta se na času radi, već i da se javi za reč. Dete uz pomoć robota može da sluša i razgovara sa učenicima, prenosi predstavništvo Grada Beča u Beogradu.
 
Nedavno su deca želela da robot ponesu na izlet da bi i Dominik "bio" sa njima. Svrha robota je da podržava hronično obolelu decu i mlade da održe društvene kontakte i pomažu im pri učenju.
 
Ovaj primerak robota nalazi se u školi u desetom bečkom okrugu, a nabavljen je zahvaljujući podršci Evropske unije. Koštao je 3.000 evra, a mesečno održavanje i osiguranje iznosi 80 evra.
 
Nastavnica Silvija Vilc kaže da projekat sa robotom veoma dobro funkcioniše. Čim Dominik želi nešto da kaže ili pročita, robot to pokaže. Ukoliko nastavnica ne primeti znak, deca odmah javljaju i nastavnica proziva Dominika da kaže šta želi.
 
Robot je proizvod norveškog startap preduzeća "No Isolation", koje digitalizaciju predstavlja kao mogućnost za ljude koji nisu pokretni ili su bolesni.
 
Procenjuje se da u Austriji trenutno ima 190.000 hronično obolele dece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama i tako ne samo da propuštaju školsko gradivo, već gube i kontakt sa svojim vršnjacima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.