Indija izgubila kontakt s letelicom koja je trebalo da sleti na Mesec

Druga indijska misija na Mesec upala je u kriznu situaciju izgubivši komunikaciju s letelicom "Vikram" nekoliko minuta pre nego što je trebalo da sleti u još neistraženo Mesečevo područje.
"Spuštanje je išlo prema planu i sve je bilo normalno do visine od 2,1 kilometar iznad površine. Tada je izgubljena veza između kontrolne sobe na Zemlji i letelice. Podaci se još uvek analiziraju", objavio je predsednik Indijske organizacije za istraživanje svemira Kailasavadivo Sivan.
 
Njegova kratka izjava objavljena je 15 minuta nakon što je letelica prema rasporedu trebalo da sleti u neistraženo područje u blizini Mesečevog južnog pola. Dva sata kasnije, portparol je rekao da se podaci još obrađuju, a predviđena konferencija za medije je otkazana.
 
Letelica je potpuno automatizovana i nije bila kontrolisana sa Zemlje.
 
Indijski premijer Narendra Modi bio je u centru za praćenje misije, a nakon što je došlo do gubitka komunikacije, tešio je utučene naučnike: "Vi ste ponos Indije. Dali ste sve od sebe".
 
Misija vredna 142 miliona dolara pod nazivom Chandrayaan-2 (u prevodu "Mesečevo vozilo-2") lansirana je iz baze u južnoj Indiji 22. jula. Lansirane su dve letelice, a unutar one koja je trebalo da sleti na površinu Meseca bilo je smešteno vozilo. Naučnici su bili svesni da će sletanje biti najosetljiviji deo misije.
 
Da je misija bila uspešna, Indija bi postala četvrta država kojoj je uspelo meko spuštanje na Mesec i pridružila se Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Kini. Planirano je bilo mapiranje dosad neistraženog područja oko Južnog pola, istraživanje sastava tla i potraga za vodom. Od misije je ostala letelica u Mesečevoj orbiti, koja bi tamo trebalo da ostane i da sledećih godinu dana šalje fotografije.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).