VIDEO: "Uskoro nećemo moći da razlikujemo lažno od istinitog"

Hao Li, stručnjak za deepfake tehnologiju (tehniku sinteze fotografija ljudi zasnovanu na veštačkoj inteligenciji), rekao je, u nedavnom razgovoru za CNBC, da "savršeno realistični" digitalno manipulisani video snimci koje će moći da koriste "obični ljudi" stižu za šest do 12 meseci.
"Trenutni deepfake snimci su lako prepoznatljivi", rekao je Li, inače asistent na Univerzitetu Južne Kalifornije, i istakao da "već danas imamo nekoliko primera koji su jako uverljivi".
 
Li tvrdi da ćemo uskoro stići do tog stadijuma da nećemo moći da razaznamo lažno od istinitog i da ćemo morati da pribegnemo nekim alternativnim rešenjima.
 
Deepfake klipovi nastaju digitalnom manipulacijom, odnosno montiranjem lažnog lica na lice aktera u videu, stvarajući iluziju da je ta osoba zaista tamo. Trenutne verzije te tehnologije ne izgledaju kao prave, ali sudeći prema stručnjacima, uskoro bi situacija mogla da se promeni.
 
Li je napravio deepfake video ruskog predsednika Putina sa ciljem da demonstrira trenutni nivo deepfake tehnologije, koja se razvija mnogo brže nego što su to stručnjaci mogli da pretpostave. Toliko da ćemo savršene deepfake video snimke, koje neće biti moguće razlikovati od pravih snimaka, verovatno videti već za nekoliko godina.
 
A razlog zbog koga Li smatra da će ova tehnologija napredovati brže nego što se očekivalo leži u brzom razvoju i širenju kineske aplikacije Zao, koja "skraćuje rok" do vremena savršenih imitacija.
 
"Stvar je u tome što već znamo kako da napravimo savršeni deepfake, samo što moramo više da 'treniramo' veštačku inteligenciju i da joj damo više podataka sa kojima može da radi."
 
Deepfake video se trenutno smatra za jedan od moćnijih alata u političkim kampanjama koji bi, uz trenutnu stopu razvoja, uskoro mogao da postane mnogo opasniji, pogotovo u rukama političara koji vole da "igraju prljavo".
 
  • ozlojedjen

    29.09.2019 11:33
    Kod nas je tako odavno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija