VIDEO: NASA predstavila novu generaciju astronautskih odela

Nova generacija prototipova odela koja će astronauti nositi unutar svemirskih letelica "orajon" i na površini Meseca kada se američki astronauti tamo vrate posle 2024. godine.
U sedištu Američke agencije za istraživanje svemira u Vašingtonu, dva inženjera predstavila su i za novinare isprobavali nova odela namenjena za svemirski program "Artemida".
 
Jedno odelo, nazvano "Exploration Extravehicular Mobility Unit" (xEMU), dizajnirano je za šetanje po površini Meseca, a drugo – "Orion Crew Survival System", jarko narandžasto odelo biće nošeno pri lansiranjima i sletanjima na Zemlju. Prvi kriterijum bio je, naravno, sigurnost astronauta, ali i povećana pokretljivost u odnosu na prošla odela, što je demonstrirano time što su se inženjeri obučeni u odela saginjali, čučali i šetali.
 
Osim toga, dizajnirano je i žensko odelo.
 
"Ovo je prvo odelo koje smo dizajnirali u poslednjih 40 godina. Želimo da ono omogući našim astronima da budu i naučnici na površini Meseca", rekao je Kris Hansen, menadžer u Nasinom odeljenju za dizajn odela.
 
 
"Mobilnost je bila najvažnija. Da biste pokupili bilo šta se poda i postavili ga u naučni instrument ili sproveli neki ogled potrebna vam je velika pokretljivost", istakla je astronautkinja Kejt Rubins.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija