Kina uvodi policijski čas za onlajn video-igre da smanji zavisnost kod mladih

Kineske vlasti uvode uvodi policijski čas za igranje onlajn igara u pokušaju da smanje zavisnost mlađe populacije od video-zabave.
Kina uvodi policijski čas za onlajn video-igre da smanji zavisnost kod mladih
Foto: Pixabay
Kineska administracija za štampane medije i publikacije objavila je šest novih smernica, koje naziva "obaveštenje o sprečavanju maloletničke zavisnosti od onlajn igara".
 
Nova pravila zahtevaju od Kineza da se registruju u onlajn bazu kineskih igrača, koristeći svoja prava imena uz faksimil lične karte.
 
Ubuduće, mlađi od 18 godina neće smeti da igraju video-igrice između 22h i 8h, a dnevno će smeti da se bave video-igricama samo 90 minuta. Policijski sat će biti blaži za praznike i vikende, kada će mlađi kineski igrači smeti da igraju do 180 minuta.
 
Uz policijski sat, uvodi se i maksimalni iznos koji deca do 18 godina mogu da potroše na onlajn igre. Mališani će smeti da potroše 200 juana, što je oko 30 dolara, a deca između 16 i 18 godina će moći će da potroše dvostruko - 400 juana.
 
Industrija onlajn igara u velikoj je ekspanziji u Kini zadnjih nekoliko godina, pa su vlasti bile primorane da uvedu mere kako bi suzbile zavisnost od video-igrica.
 
Problemi koje takva zavisnost može da izazove su psihički i mentalni.
 
Prema istraživanju marketinške kompanije "Njuzoo", Kina je drugo najveće tržište za "onlajn" video-igre na svetu, iza SAD, ali se očekuje da ga nadmaši već u 2020. godini.
 
U 2018. godini jedan Kinez je nakon 20-satnog igranja video-igre ostao paralizovan.
 
Dvadesetšestogodišnji muškarac iz sjeverne Kine je 2007. pronađen mrtav nakon što je sedam dana bez prekida igrao video-igre, dok je tridesetdvogodišnji Tajvanac 2015. nađen mrtav posle trodnevne video-igre bez prestanka. 
  • Igor

    10.11.2019 14:45
    Hajde da dočekamo i to, da igramo PUBG bez lagera iz Kine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija