VIDEO: U svemir lansirano 60 satelita za superbrzi internet

Američka privatna tehnološka kompanija SpaceX lansirala je 60 satelita koji će omogućiti superbrzu internet vezu za korisnike širom sveta.
Raketa Falkon 9, lansirana sa Floride, ponela je satelite u Zemljinu nisku orbitu.
 
Misija, četvrta po redu i poznata kao "Starlink", ima za cilj da postavi "sazvežđe" satelita, a prvi su u svemir lansirani 24. maja.
 
Kompanija Ilona Maska planira da u orbitu postavi gotovo 12.000 "Starlink" satelita. Taj broj bi se mogao popeti i do 40.000 satelita koji će po isteku veka trajanja izgoreti u Zemljinoj atmosferi.
 
"Starlink" bi trebalo da omogući dostupnost interneta značajnom delu svetske populacije koja je i dalje oflajn, posebno u ruralnim područjima, a istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim provajderima, ponudio konkurentnu alternativu.
 
Svaki satelit je težak oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internet vezama su svedeni na najmanju moguću meru.
 
SpaceX će početi da pruža "Starlink" internet uslugu 2020. korisnicima u SAD i Kanadi, a globalnu će uslugu početi da pruža posle 24 odrađene misije.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija