AUDIO: Ovako zvuči udar solarne oluje u Zemlju

Evropska svemirska agencija (ESA) upotrebila je četiri svemirske letelice u orbiti koje obavljaju Cluster misiju, kako bi zračenja iz solarnih oluja koje padaju u našu atmosferu pretvorila u zvuk.
AUDIO: Ovako zvuči udar solarne oluje u Zemlju
Foto: Pixabay
Magnetosfera, magnetno polje koje stvara Zemljino istopljeno jezgro, deluje kao štit od pregrevanja zračenjem koje se prenosi solarnim vetrovima.
 
Prvi put naučnici su snimili kako zvuči kad se te nabijene čestice odbiju od magnetosferski štit i uruše u dolazne čestice, stvarajući "magnetoakustične talase". Rezultati su svojevrsna svemirska muzika koju bi mnogi mogli smatrati uznemirujućom.
 
ESA je kroz ukupno šest solarnih oluja otkrila da su talasi ovih oluja mnogo složeniji nego što se prethodno mislilo.
 
Solarni vetrovi se stvaraju nakon što nastane magnetska erupcija na površini Sunca, a odgovorni su i za Zemljine aurore, kao što je aurora borealis. U normalnim ili "mirnim" uslovima, magnetosfera proizvodi signal niske frekvencije.
 
Predstojeća misija ESA-e pod nazivom Solar Orbiter, planirana za februar 2020. godine, pomoći će boljem razumevanju uslova koji stvaraju takve kosmičke kakofonije u prostoru iznad naše planete.
 
Krajnji cilj je razumeti solarno vreme, a kako bismo u budućnosti mogli bolje da pripremimo našu orbitalnu elektroniku i svemirske letelice kojima upravljaju ljudi protiv bilo kakvih potencijalnih katastrofalnih događaja.
 
Otkrića tima ESA-e objavljena su u novom broju časopisa "Geophysical Research Letters".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija