Naš Sunčev sistem okružuje veliki vatreni zid

Na naudaljenijem rubu našeg Sunčevog sistema nalazi se barijera vruće plazme, odnosno ogromni vatreni zid sunčevih zraka koji definiše ivicu međuzvezdanog prostora.
Naš Sunčev sistem okružuje veliki vatreni zid
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kada je svemirska letelica Vojadžer 2 krajem 2018. godine započela svoje putovanje u međuzvezdani prostor, zabeležila je na tom području temperature od 49.427 stepeni Celzijusa, piše Futurism.
 
"Lokalni međuzvezdani medij, barijera vruće plazme, promenjiv je u blizini heliopauze i topliji nego što se očekivalo", piše u sažetku studije naziva "Voyager 2 plasma observations of the heliopause and interstellar medium" koja je objavljena u naučnom časopisu "Nature Astronomy".
 
U sažetku takođe piše kako su posmatranja "Vojadžera 2 pokazala da je temperatura u toj regiji 30.000 – 50.000 K, dok modeli i opažanja predviđaju temperature od 15.000 do 30.000 K".
 
Naučnicima za sada nije jasno kako će ovaj zid vruće plazme uticati na buduća međuzvezdana putovanja. Naime, iako je plazma izuzetno vruća, nije gusta (mali broj čestica) pa je Vojadžer 2 prošao kroz nju bez ikakvih problema. Međutim, stručnjake brine kako bi ta vruća barijera mogla da utiče na ljude.
 
Naučnici se trenutno bave analiziranjem sloja plazme koji stvaraju i održavaju solarni vetrovi koji duvaju sa Sunca i formiraju orgomni balon plazme koji okružuje Sunčev sistem, pokazalo je istraživanje objavljeno ovog meseca u "Nature Astronomy".
 
Prema NASA-inom institutu "Jet Propulsion Laboratory", novo istraživanje sugeriše da Vojadžer 2 možda ipak nije prešao u međuzvezdani prostor, već se zaglavio u širokom prelaznom području koje se sastoji od neverovatno vruće i kompaktne plazme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija