VIDEO: SpaceX u orbitu lansirao još 60 satelita

Novih 60 satelita povećalo je ukupan broj na 182, a svi oni čine deo Starlink mreže čiji je zadatak da omogući globalnu pokrivenost internetom.
Sateliti su dostavljeni u orbitu pomoću Falcon 9 rakete lansirane iz Cape Canaverala na Floridi, a značajni su i zbog toga što su omogućili kompaniji SpaceX da postane rekoder po broju komercijalnih satelita u orbiti.
 
Kalifornijska kompanija Planet Labs je na drugom mestu sa nešto manje od 150 satelita koji se koriste za snimanje površine Zemlje.
 
SpaceX ima dozvolu regulatora da lansira do 12.000 satelita, ali se pričalo o čak 40.000 što zavisi od toga kako će se projekat razvijati. Do kraja meseca bi SpaceX mogao da lansira još dve rakete sa po 60 satelita.
 
Ipak, astronomi se žale da veliki broj satelita uništava pogled na noćno nebo. Oni su kao dokaz ponudili fotografije niza svetlih tačaka na nebu koje predstavljaju odraz satelita dok se kreću oko Zemlje. 
 
Međutim, SpaceX smatra da su žalbe preterane. Kompanija tvrdi da su sateliti vidljivi nedugo nakon lansiranja, a to je rezultat njihove konfiguracije dok se podižu sa visine od 290 km na visinu od 550 km. Kada se konačno pozicioniraju, trebalo bi da budu teško vidljivi. Najnoviji sateliti imaju i posebnu završnu obradu kako bi se dodatno smanjila refleksija. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).