Britanci traže da genocid u Srebrenici uđe u udžbenike

Rezolucija o Srebrenici, koju je u SB UN pripremila Velika Britanija, predviđa da deca ubuduće u školama uče o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija o Srebrenici, koju je u SB UN pripremila Velika Britanija, predviđa da deca ubuduće u školama uče o genocidu u Srebrenici.

Ovo saznaje Blic iz diplomatskih izvora, povodom britanskog dokumenta koji je uzbunio javnost i političare u Srbiji i Republici Srpskoj.

Deveta od ukupno 13 tačaka rezolucije kaže: "Apeluje se na sve države (na svetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida".

Nacrt rezolucije koji je Misija Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama juče dostavila Srbiji sastoji se od preambule, opšteg dela i 13 tačaka koje se odnose na Srebrenicu. U preambuli stoji tvrdnja da su "desetine hiljada žena i devojaka, ljudi i dečaka bile žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu". Takođe, srpske žrtve u BiH se ne pominju ni na jednom mestu.

U tekstu, međutim, nigde nisu imenovane ni Srbija ni Republika Srpska, ali se rezolucija poziva na presude u Hagu u kojima se govori o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage RS.

- Opšti deo se oslanja na rezoluciju koja je 2014. doneta povodom 20 godina genocida u Ruandi, ali deo teksta sadrži formulacije koje su novina, poput "najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici" i "osuđuje se svako negiranje genocida". Zanimljivo, i predlogom rezolucije o Srebrenici koji je podnet u Kongresu SAD takođe se "osuđuju izjave kojima se negira ili dovodi u pitanje da je masakr u Srebrenici bio genocid".

Šef diplomatije Ivica Dačić juče je izjavio da će Srbija pažljivo razmotriti tekst britanske rezolucije i pritom se rukovoditi nacionalnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje ratnih zločina. Kako je najavio, od utorka će početi konsultacije sa ostalim članicama Saveta bezbednosti o rezoluciji, čiji će konačni tekst biti razmatran 7. jula na sednici SB UN.

  • hotdog

    16.06.2015 14:17
    hotdog
    Nisam cula da su hrvati morali prihvatiti bilo kakav dokumenat o Jasenovcu,Kninu,Slavoniji itd... Kada se ove stvari stave u udzbenike onda mozda "skup debila" ce "ozdraviti". Neki preko granice dane progona i masakra slave kao nacionalni ponos a mi koji pojma nemamo ,kao ni oni u Srebrenici sta se zaista dogodilo izigravamo mudrosere na sopstvenu stetu.
  • Dr Iggyy

    16.06.2015 13:07
    ЗАР ДА ЗАБОРАВИМО!
    Исходи величанствене посете премијера Вашингтону сада се полако виде и примећују. Није се ни поштено одморио, стиже га Нацрт резолуције Велике Британије о Сребреници у којој се, без доказа и са пресудом Међународног суда правде у Хагу, осуђује свако порицање геноцида у Сребреници. Ми не смемо да поменемо геноцид и бомбардовање наше територије 1999. године акцијом “(Не)милосрдни анђео” од стране САД под окриљем НАТО-а. Милошевић је покренуо оптужницу против наших непријатеља и извршиоца геноцида, а неко je након “револуције” повукао ту оптужницу. Неки оптужени сада се шетају земљом Србијом у својству саветника или функционера, без било какаве последице. Наиме, 1999. године, у бесомучном бомбардовању свим расположивим оруђима, отровима, уранијумом, психолошки, зверски нас били читавих 78 дана, убили су “хумано”-мучки више од 2500 грађана и грађанки ове земље, направили хаос и штету, неки кажу, од 100 милијарде долара. Сада тим истим идемо у скуте, а они не дозвољавају. Неопходно је да се покрене питање, ако не друго, бар захтев за оштету за нанесену штету у разарањима. На тај начин би осветлали не наш образ, већ следећим генерацијама. Бомбардовање је вршено силеџијски и дивље без Резолуције Савета безбедности, што је противправно, а по закону јачи су и све могу, на велику жалост. Видите моји уважени властдршци, ћутање не доноси ништа добро, јер га наши (пре би се рекло ваши) пријатељи рачунају да је ћутање знак одобравања. Такође, нико не помиње жртве злочина над Србима у Братунцу, Сребренице, Хрватска Олуја, егзодус Срба са својих огњишта са Косова равног.

    Друго је питање дали смо могли да делујемо превентивно на доношењу Резолуције о Сребреници и дали наша дипломатија може да се носи са изазовима који предстоје. Ако дипломате се бирају и Курта и Мурта и Мурта преко Курте, као и порно звезде, родбину (Бачевић) и пријатеље, боље неможе ни да се очекује. Такође нам фали да уведемо санкције Русији и онда не би могли нити да се сликамо!?
  • Sremac

    16.06.2015 09:03
    20 godina patriJoCkog zaludjivanja
    Doslo vreme da se sagledaju cinjenice i da se suocimo sa istinom a ne da nam razne politicke partije drze u mraku i lazima kao poslednjih 20 godina.

    Nismo resavali ove probleme kad je tome bilo vreme jer su politicke partije na vlasti koristile lazni patriJotizam zarad svoje licne koristi a sada je djavo dosao po svoje.

    Niko nas ne mrzi nego nam se sve vraca kako smo radili. Ako ikad Srbija bude zelela da bude clan EU morace da se ratosilja Miloseviceve nakaradne retorike i politike koja je i dan danas jako prisutna u drustvu.

    Suocanaje sa istinom izgleda nije Srbima jaca strana pa mora neko sa strane s vremena na vreme da opali poneku cvrgu ili samar kako bi se dozvali zdravog razuma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.