Škotska hoće novi referendum o nezavisnosti

Ako Velika Britanija u junu bude glasala na referendumu za izlazak iz EU uprkos protivljenju Škotske, tada će da poraste pritisak da Škotska ponovo organizuje referendum o nezavisnosti, izjavila je Nikola Stardžon, predsednica Škotske nacionalne stranke (SNP) i škotske vlade.

Stardžon je istakla da podržava ostanak u EU, a ankete pokazuju da se sa time slaže većina od 5 miliona Škota, prenose britanski mediji. Engleska ima 53 miliona glasača, što je oko 83 odsto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva.

Škoti su na referendumu 2014. odbacili nezavisnost sa 55 odsto glasova, ali SNP je od tada povećala svoj uticaj, osvojivši 56 od 59 škotskih mesta u nacionalnom parlamentu u Londonu na izborima prošle godine.

Podsetimo, britanski premijer Dejvid Kameron najavio je referendum o članstvu u EU-u za 23. jun, pošto je na samitu u Briselu postigao dogovor sa evropskim čelnicima o reformi odnosa Velike Britanije i EU. On je ocenio da će Velika Britanija da bude "sigurnija, snažnija i bolja" u EU i dodao da su ustupci koje je ispregovarao sa liderima EU-a u petak dali njegovoj zemlji "najbolje od oba sveta". - Izlazak iz Evrope ugrozio bi našu ekonomsku i nacionalnu bezbednost - zaključio je Kameron.

Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.