Slovenija prodaje poslednje jugoslovenske tenkove M-55

Slovenija će 2016. prodati poslednjih zastarelih 30 tenkova M-55 od ukupno 90 koliko ih je preuzela od nekadašnje JNA u sklopu transformacije kopnene vojske u skladu s planovima NATO-a.

Za dobijena sredstva od prodaje tenkova slovenska vojska namerava da nabavi 10 do 15 novih mobilnih vojnih vozila s pogonom na četiri točka, tzv. hamvije američkog proizvođača AM General, zatim puške, građevinsku mehanizaciju i opremu za vod koji će se baviti uništavanjem eksplozivnih sredstava.

Na prodaji će biti tenkovi koje je Slovenija od 1995. do 2011. modernizovala u Izraelu, preradivši ih u tip M-55 S, s ugrađenim topom od 105 milimetara i novim sistemom upravljanja vatrom, ali ni takva prepravka ne odgovara standardima NATO-a, pa će biti prodati najpovoljnijem ponuđaču.

Odluka o dogradnji starih tenkova svojevremeno je bila vrlo kritikovana kao neracionalna investicija jer je njihova obnova stajala 52 miliona evra. Sadašnja vrednost tenkova koji su u dobrom stanju tek treba da se proceni.

Temelj oklopnih snaga u slovenskoj vojsci sada čine tenkovi M 84 u sastavu oklopne jedinice stacionirane u Pivki, ali su i tim tenkovima što se tiče perspektive u sklopu delovanja u NATO-u "dani odbrojani". Slovenija ima oko 50 tenkova M84, koje je takođe nasledila od JNA.

Autor: Jutarnji list

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet