U Finskoj otkrivena 1.000 puta veća radijacija

Finsko odeljenje za regulisanje nuklearne aktivnosti (STUK) objavio je u utorak da istražuje poreklo naglog rasta radioaktivnosti cezijuma-137 u Helsinkiju koji po njemu ne predstavlja opasnost po zdravlje ali je neobjašnjiv.

Direktorka za nadzor radioaktivnosti Tarja Ikaheimonen kazala je da je koncentracija od 4.000 mikrobekerela po prostornom metru vazduha radioaktivnog izotopa cezijuma-137 izmerena u glavnom gradu između 3. i 4. marta. To je 1.000 puta više od normalnog što je "dosta s gledišta nuklearne sigurnosti", ali milion puta niže od nivoa zbog kojeg stanovništvo mora otići u skloništa, objasnila je Ikaheimonen.

Takvi nivoi ne mogu se objasniti povremenim dizanjem čestica oslobođenih nakon eksplozije nuklearne centrale u Černobilju 1986. STUK traži uzrok te kontaminacije s obzirom da nije upozoreno na nikakav incident u dve nuklearne centrale u zemlji.

Autor: Agencije

  • Vesna

    10.03.2016 12:43
    Mozda... http://bellona.org/news/nuclear-issues/2016-02-kola-nuclear-plant-shutdown-blamed-on-deteriorated-cable-ending-silence-on-the-malfunction

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet