Iranski hakeri optuženi za napade u SAD

Sedam hakera povezanih sa iranskom vladom osumnjičeno je za napade na sisteme više američkih banaka i manje brane u blizini Njujorka.
Namera hakera bila je da ugroze vitalne američke interese, navodi se u optužnici koju je objavilo američko tužilaštvo. "Napadi su bili nemilosrdni, sistematski organizovani i širokog domašaja, ugrozili su ekonomsku stabilnost i konkurentnost naše zemlje na globalnom tržištu i usmereni su protiv naše nacionalne bezbednosti", izjavila je državna tužiteljka Loreta Linč.
 
Jedan od sedmorice hakera osumnjičen je za višestruko probijanje kontrolnog sistema manje brane na Aveniji Bauman, koja je deo mreže za odbranu od poplava u oblasti Raj Bruk, oko 32 kilometra severno od Njujorka. Upadom u taj sistem, haker je imao pristup informacijama o operacijama na brani, nivou vode, temperaturi i sistemu za navodnjavanje. Napadač je takođe imao mogućnost da upravlja sistemom za navodnjavanje i kontroliše nivo vode, ali je došlo do isključenja sistema iz internet mreže neposredno nakon upada.
 
Osumnjičeni hakeri radili su za iranske kompjuterske kompanije povezane sa iranskom vladom, uključujući i Islamsku revolucionarnu gardu, naveli su zvaničnici. Niko od njih nije uhapšen i ne zna se da li će iko uopšte biti uhapšen ili osuđen u odsustvu, kao ni da li će to dati rezultate u borbi protiv ovakvih kriminalnih dela.
 
U maju 2014. godine, petorica kineskih vojnih zvaničnika osumnjičena su za napade na nekoliko američkih kompanija, među kojima su bili Ju Es Stili Vestinghaus, i za krađu poverljivih informacija, ali nijedan od njh nije izveden pred američki sud. Američke vlasti napominju da im je cilj da hakerima stave do znanja da svaki njihov ''klik mišem'' može biti otkriven, bez obzira na to na kom delu planete se nalaze.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet