Azerbejdžan proglasio prekid vatre, osim ako bude napadnut

Vlasti Azerbejdžana odlučile su da uspostave jednostrani prekid neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.
Vojnu akciju će, ističu, nastaviti ako budu napadnuti. Portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Diarghali rekao je da je obustavljanje vojnih aktivnosti odgovor te zemlje na apel međunarodnih organizacija, kao i da je baziran na uspostavljanju mira.
 
Ministarstvo je, međutim, ponovilo da je Jermenija kriv za nastavak neprijateljstva.
 
U saopštenju se upozorava da će "osloboditi sve (od strane Jermenije) okupirane teritorije" ako jermenske snage "ne prekinu provokacije", prenosi AFP. 
 
Takođe su upozorili da će nastaviti vojnu akciju u slučaju da njihovi protivnici ponovo napadnu.
 
Tokom noći, položaj Azerbejdžanaca našao se na udaru, a pogođena su i civilna područja, rekao je za AP portparol ministarstva. Ministarstvo odbrane Nagorno Karabaha saopštilo je da su Azerbejdžanci koristili rakete, artiljeriju i oklopne jedinice u regionu.
 
U sukobima snaga dve zemlje u noći između petka i subote u Nagorno Karabahu poginulo je 12 azerbejdžanskih i 18 jermenskih vojnika. Među žrtvama je i jedno 12-godišnje dete, a dvoje dece je ranjeno.
 
Tenzije između hrišćanskih Jermena i uglavnom muslimanskih Azera počele su da ključaju poslednjih godina Sovjetskog Saveza, a nakon što se raspao 1991. godine i republike postale nezavisne države izbio je rat u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, a milion raseljeno.
 
Nerešeni sukob predstavlja ekonomski udarac za Jermeniju jer je Turska zatvorila svoju granicu sa tom zemljom, a jermenske granice ostale su otvorene samo s Iranom i Gruzijom.
 
Nagorno Karabah, planinska oblast od oko 12.000 kilometara i oko 150.000 stanovnika, od primirja 1994. godine formalno pripada Azerbejdžanu, ali je pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga od kraja rata koji je počeo 1991. godine.
 
Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet