Kažnjavaju one koji plaćaju seks, ne prostitutke

Iako je prostitucija u Francuskoj odavno legalna, ubuduće će biti kažnjivo plaćanje za seks.

Francuski parlamentarci izglasali su zakon prema kojem će se globom do 3.750 eura kažnjavati ona osoba koja nekome plati za seks. No, osoba koja se prostituiše, istovremeno će moći sasvim legalno da se i dalje baviti prostitucijom. Time se Francuska kao peta evropska država svrstava u blok onih koje se protiv prostitucije bore kažnjavanjem korisnika seksualnih usluga, umesto žrtava prostitucije.

Slične ili iste zakone ranije su uveli Norveška i Island, odnosno Švedska i Velika Britanija kao članice EU. Vlada je takođe odlučila da izdvoji 4,8 miliona evra godišnje kako bi ženama i muškarcima koji se prostituišu pomogla da pronađu novi posao, izvan tzv. industrije seksa, a oni koje policija uhvati u prekršaju, moraće pohađati intenzivne obrazovne kurseve o razornom uticaju prostitucije na živote onih koji se time bave.

Ideja za ovakve mere temelji se na definiciji prostitucije kao vida nasilja. Istim tragom do sada je već bilo kažnjivo svodništvo, držanje bordela i slične aktivnosti. Ipak, poslednji potez vlade naišao je na žestoke kritike udruženja za zaštitu ljudskih prava, posebno onih za zaštitu prostitutki. U Francuskoj danas ima 30.000 prostitutki, od kojih je čak 80 odsto stranih državljana i državljanki. Od tog broja, veliki deo u Francuskoj čak boravi ilegalno i u takvim okolnostima, upozoravaju udruženja, prostitutke nemaju nikakve šanske da se kvalifikuju za traženje novog posla.

Uostalom, sam iznos na godišnjem nivou , nedovoljan je za tako ambiciozan plan. Zbog svega toga organizacija Lekari sveta i vodeće organizacije iz Francuske koje se bore protiv AIDS-a, projekat smatraju lošim na nekoliko osnova. Jedan od problema je i to što već danas prostitucije koja bi se reklamirala na ulicama, praktično više ni nema. Sve se preselilo u domen interneta. A ovakvi potezi, pretpostavlja se, vrlo će verovatno ugovaranje prostitucije sasvim preseliti na internet. To samo po sebi nije ni loše, ali je problem u tome što u tom slučaju policija teže može hvatati prekršioce i voditi evidencije o prostituciji kao društvenom fenomenu.

Autor: B92

  • budalastine

    08.04.2016 16:03
    Najiskrenije ne razumem pokusaje da se iskoreni prostitucija. Razumem svaki napor da se zene zastite od nadogradjenog nasilja koje prati taj svet, da se opismene i da im se priblizi zdravstvena zastita. Ali ne i da se zabrani. Polazeci od toga da je to nemoguce, kao i da nema razloga. Neki muskarci jednostavno nemaju drugog nacina da svoje nagone zadovolje (verujte, takvih jednostavno ima, i nisu zlostavljaci i nasilnici, nego jadni i nesrecni ljudi), a s druge strane, neke zene jednostavno zele da rade taj posao i za iste novce radije ce raditi taj nego neki drugi fizicki posao. Znaci i u idealnom i bogatom drustvu a visokim stepenom socijalne brige, ovo se ne moze iskoreniti.
  • Sa mosta na ćupriju

    08.04.2016 14:00
    PA, dobro. Prostituke će da osnuju "Penzioni Fond" ili "Fond za putovanja".
    Klijent će da karticom uplati u taj fond, čak možda i poreza da bude oslobođen, a zatim da prijateljski ode sa prostitukom na večeru.
    I onda će morati da smišljaju nov zakon, ali tako da opet ne povrede pravo seksualnih radnika na rad i opstanak...
    Izgleda da nekom na vlasti odgovara porast seksualnih tenzija i agresije, pa suzbija sve mehanizme koji smanjuju broj silovatelja i manijaka.
  • Jacovitti

    08.04.2016 11:05
    Stranputice EU
    Srbija, kao napredna zemlja, vođena pametnom Vladom, stremi ka EU i (ako je Hrvatska ne spreči) tamo i dospeva. Usvaja i ovakav zakon da se kažnjavaju korisnici, a onda mi sledi sledeći scenario: Odem na pedikir-manikir. Tamo mi ponude dodatne usluge kojih u cenovniku nema! Ja prihvatim. Posle par dana, češanje, tj. drpanje. Odem medicinsku ustanovu, kad ono - Pediculis pubis! Medicinska ustanova (moram sa Babićem da vidim da li je pravilno - "medecinska"?), kako je to u EU redulisano, obavesti nadležno ministarstvo, koje opet, u skladu sa zaštitom opšteg zdravlja, procesuira moj problem. Epilog: Em su mi odsečeni nokti (i to sam platio!) pa ne mogu ni da se češem kako treba, em su mi sada i pacajzle naplatili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.