Slovenija: Parlament odbacio referendum o migrantima

Predlog poslanika opozicije o održavanju savetodavnog referenduma na kojem bi se odredio najveći broj izbeglica koji je Slovenija u stanju da primi, slovenački parlament je odbacio.
Za predlog Slovenačke demokratske stranke (SDS) da godiššnja kvota izbeglica koji mogu biti primljeni u Sloveniju, s pravom da zatražže azil, ne sme biti veća od broja onih kojima je prošle godine odobrena međunarodna zašštita glasalo je 11 poslanika, a 44 je bilo protiv, dok ostali nisu glasali.
 
Protiv referenduma i limitiranja broja izbeglica glasali su poslanici stranaka koje čine koalicionu vladu premijera Mire Cerara, a glasove za održžavanje referenduma uz zastupnike SDS-a dalo je i nekoliko parlamentaraca opozicionih demohrišćana iz stranke Nova Slovenija (NSI).
 
Pobornici održavanja referenduma u raspravi pre glasanja tvrdili su kako izbeglice i potencijalni azilanti predstavljaju opasnost za nacionalni identitet i da se ne radi o klasičnim izbeglicama koji bi u zemlji boravili privremeno nego o ekonomskim migrantima bez prava na međunarodnu zaštitu koji se iz Evrope ne nameravaju vratiti u svoje zemlje nakon što u njima završe oružani sukobi.
 
Parlamentarna većina tvrdila je pak da bi određivanje kvota za izbeglice koji mogu zatražiti azil značilo kršenje međunarodnih konvencija koje jamče pravo na azil, ali i slovenačkog ustava i evropske regulative.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.