ISIS teško oštetio rusku bazu, ogromna šteta

Američka agencija Stratfor objavila je satelitske snimke na kojima se vidi da je ISIS teško oštetio vazuhoplovnu bazu u Siriji koju koriste vojska Rusije i snage sirijskog predsednika Bašara al Asada.

ISIS je bazu u provinciji Homs bombardovao prošle nedelje. Lokalni izvori u centralnoj Siriji su rekli su da su u napadu uništeni četiri helikoptera i 20 kamiona i da su požari oštetili delove baze u pokrajini koja se graniči sa područjem pod kontrolom Islamske države.

Ruski privatni informativni portali javljaju da su helikoptere koristile ruske i sirijske snage. U napadu je uništen rezervoar sa gorivom, a požar se preneo na letelice i kamione.

Novinska agencija Amak, povezana sa ISIS, prva je javila da su požari izbili u bazi, ali nije precizirala njihov uzrok. U tom izveštaju je javljeno da su uništena četiri helikoptera i 20 kamiona punih raketa.

Analitičar Stratfora Sim Tak rekao je da satelitski snimci pokazuju da eksplozije nisu slučajne i da su ruske snage pretrpele značajnu štetu jer im je uništena cela jedinica borbenih helikoptera kao i neki od sirijskih aviona i skladišta opreme i naoružanja.

On je dodao da jedino nije jasno zašto ISIS nije preuzeo odgovornost za napad, javlja BBC.

Rusko ministarstvo odbrane odmah je demantovalo navode Stratfora, tvrdeći da su "svi ruski helikopteri na zadacima uništavanja terorista". Moskva je, takođe, navela da krateri i oštećenja na aerodromu, kao i uništena tehnika potiču iz vremena kada su se u tom regionu vodile žestoke borbe između sirijske vojske i oružanih grupa.

  • novosađanin

    26.05.2016 10:21
    scenario možda
    možda isis nije preuzeo odgovornost jer možda i nije izvršio napad već su to možda odradile specijalne snage amera očekujući da će se krivica verovatno svaliti na isis - igre bez granica
  • ntn

    25.05.2016 13:12
    Napred Gebels
    Pola bitke se dobija na ovaj način!
  • niis

    24.05.2016 23:42
    kako da ne...
    Ovo je previse precizno da bi bila artiljerija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.