Muslimanski vernici traže pravo da se mole u Aja Sofiji

Više hiljada muslimanskih vernika danas se okupilo ispred Aje Sofije u Istanbulu, zahtevajući da im se omogući da se mole u tom objektu.

Baziliku Sveta Sofija u Carigradu je sagradio vizantijski car u šestom veku. Pretvorena je u džamiju (Aja Sofija) 1453. godine, a od 1934. je muzej i jedno od najposećenijih mesta u Istanbulu.

Molitvu ispred Aja Sofije danas je vodio imam iz Meke, posle čega su vernici zatražili da to zdanje ponovo bude džamija.  "U ime stotina hiljada braće, tražimo da nam se omogući da se molimo u džamiji Sveta Sofija”, izjavio je predsednik Udruženja mladih Anadolije, Salih Turhan.

Molitva ispred Aja Sofije održana je povodom godišnjice turskog osvajanja Konstantinopolja (Carigrada) 1453, posle duge opsade. Od dolaska na vlast Partije za pravdu i razvoj sadašnjeg turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pristalice laičke turske države više puta su izrazile zabrinutost da bi Sveta Sofija ponovo mogla da postane džamija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.